Трета жертва на коронавируса у нас, 94 са заразените

Първи случай в Бургас, но свързан с Банско, и първи болен лекар, работил в частна клиника в София, но е хоспитализиран във Велико Търново

267
коронавируса

Трета жертва взе коронавируса у нас. Починала е 80-годишната пациентка с тежък инсулт, която беше хоспитализирана в „Пирогов“. От снощи до днес сутринта има още две положителни проби и общите случаи стават 94, съобщи шефът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Бургас е новото огнище на коронавируса. Установеният случай е свързан с Банско. Заразената е жена на 39 години, готвач в едно от заведенията, прибрала се преди седмица. Приета е със симптоми на вирусното заболяване в инфекциозната клиника на бургаската болница. Установени са 25 контактни лица. „С Банско са свързани и два от случаите в Северна Македония“,посочиха още от щаба.

По думите на ген. Мутафчийски във ВМА са настанени 11 пациенти, от които един интубиран, с дихателна недостатъчност, не е потвърдено, че е с коронавирус, но симптомите са аналогични. В Пирогов има 3 пациенти, в МВР болница един, в „Софиямед“ един и в Александровска болница – един. В Плевен в болница са настанени 4-ма пациенти, в Габрово – 2-ма, в Смолян – 1, в Ловеч – 1, в Бургас – 1, в Благоевград – 2-ма, в Перник – 1. Във Велико Търново е настанен един пациент, който е лекар. Той е работил в частна клиника в София.

„Повечето хоспитализирани в столицата са с двустранни пневмонии, но все още без признак на дихателна недостатъчност. Няма определена тенденция за оздравяване или влошаване. Всички починали и у нас са възрастни хора с придружаващи заболявания, рано е да се правят обобщения, но за момента смъртността е около 3%. Това все още не са достоверни данни“, уточни ген. Мутафчийски.

Собствено изследване на щаба показва, че от 10 лица, които са доказано с коронавирус, бързият тест е дал положителен резултат само за 4-ма. Останалите са фалшиво отрицателни. „Това, разбира се, е началото, ще бъде проверена достоверността на бързи тестове и от други производители“, коментира шефът на оперативния щаб по повод интереса на хората как и къде могат да се изследват за КОВИД-19.

СПОДЕЛИ