Дарения заливат „Пирогов“

Пари, шлемове, маски, лекарсва, храна и дори цветя пращат компании и хора на лекарите в спешния институт

560
дарения
„Мили хора, в единичните секунди, в които успяваме да си поемем дъх тук, искаме да Ви благодарим от все сърце за невероятната подкрепа и хубавите думи, които ни изпращате! Благодарим и за цветята, които ненадейно се появиха в изолатора!“ написа д-р Ая Таха в профила си във фейсбук.

Десетки дарения заливат „Пирогов“ през последните дни. Припомняме, Скенер.нюз пръв разказа за реаниматорите-младоженци д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов, които бяха първите доброволно влезли при най-тежко болните пациенти с коронавирус.

Само днес в болницата, която е една от трите в София на първа линия в борбата с КОВИД-19, са получини предпазни шлемове от Съюза на зъболекарите и от доброволци. Лекарства и други немедицински консумативи е дарил депутатът и лидер на „Воля“ Веселин Марешки. Средства за подпомагане изграждането на нова реанимационно звено, което да обслужва пациенти с коронавирус пък са дошли от „Теленор“.

Кетъринг за карантинираните медици осигурява Гранд Хотел София. За медиците има дори и цветя, изпратени от Владимир Каролев. Термометри за дистанционно отчитане и бактерицидни лампи е купила Столична Лекарска Колегия на БЛС.

„Днес е много специален ден за нас, защото няколко дарения дойдоха почти по едно и също време. Екипът ни е изключително признателен на всички дарители, които реагираха бързо и пожелаха да помогнат. Трудният момент ни обединява като общество, а това е показателно какви хора сме българите“, посочи директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Припомняме, вчера спешният институт получи дарение от 150 000 лева от Америка за България, а ден по-рано 165 000 лева от двама дарители, предпочели да останат анонимни.

От днес пък 19 доброволци, сред които има и ученици, дезинфекцират цялата болница.

СПОДЕЛИ