Проф. Костадин Ангелов: Доброволците ни вече са 200, а даренията за над 600 000 лева

Върнахме парите на "Уолтопия", в момента „Александровска“ лекува двама с коронавирусна инфекция, състоянието на пациентите е добро, каза директорът

519
Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов

В момента лекуваме двама болни с коронавирусна инфекция, състоянието им е добро, заяви директорът на УМБАЛ „Александровска“ проф. Костадин Ангелов пред БНТ. Той бе категоричен, че опасност за другите болни няма, тъй като пациентите с КОВИД-19 са изолирани в отделна сграда, а мерките по противоепидемичния режим в лечебното заведение се спазват стриктно. Лекарите, които се грижат за тези болни са под карантина, както е редно, нито един медик не е отказал да ги лекува и е бил до пациентите си постоянно.

„Искам да благодаря на всички лекари, сестри и санитари в болницата. Нито един от тях не каза: „Не, няма да помогна!“, допълни проф. Ангелов.

Броят на доброволците, изразили готовност да се включат в работата в лечебното заведение вече е близо 200, като най-много от тях са студенти по медицина. Те ще бъдатг повикани, ако броят на заразените с коронавирус се увеличи.

Попитан дали в болницата се усеща криза за кадри, доц. Ангелов заяви, че тя не е отсега, но в момента се чувства една вълна на солидарност, което е много необходимо в ситуацията. „Обаждат се студенти и пенсионирани колеги и заявяват желание да ни помагат“, разказа той.

Директорът на „Александровска“ съобщи още, че непрекъснато се увеличават и даренията за лечебното заведение, а това е много положителен знак за доверието на дарителите. Общата сума вече надхвърля 600 000 лв., те са предназначени за медицинска техника и консумативи. „Постояанно има обаждания на хора, които искат номер на банкова сметка, за да преведат средства“, каза доц. Ангелов.

„Никой няма да бъде лекуван приоритетно, лекарите ще използват апаратурата, закупена с дарения по преценка според правилата на медицината. Ако някой дарител си мисли обратното, то договорът за дарение ще бъде скъсан“, обясни той. Пред Скенер.нюз проф. Ангелов уточни, че поради невъзможмост от страна на болницата да изпълни условията на „Ултопия“ служителите на фирмата и техните родители да получават достъп до дарените дихателни апаратите с предимство, парите от дарението са върнати, а сключеният договор няма да породи поавни действия. „Приемаме само безусловни дарения, които са в полза на всички български пациенти“, коментира още директорът на „Александровска“.

Той изрази балгодарност и към правителството, което взе решение да бъдат дадени по 1000 лв. на работещите медици при извънредната ситуация.

Междувременно и А1 дари безвъзмездно на Александровска болница средствата, необходими за закупуване на 5 дихателни апарата. Очаква се новото оборудване да пристигне в рамките на три седмици. Стойността на дарението е над 220 000 лева, а дихателните апарати ще останат собственост на лечебното заведение след края на пандемията от коронавирус и ще се използват за лечението на пациенти с респираторни и други заболявания, съобщиха от А1.

СПОДЕЛИ