Интензивен монитор следи жизнени показатели онлайн, чака одобрение от щаба

Телемедицината по време на пандемия може да помогне много и на лекари, и на пациенти

151
интензивен монитор

Компания за телемедицина патентова и произвежда първия в света интензивен монитор за индивидуална употреба, който следи над 10 жизнени показателя онлайн, в реално време. Тя успешно пусна първия кризисен мониторинг център за пациенти със симптоми на коронавирус. Той функционира в Букурещ и вече следи всички румънски граждани, които имат симптоми на вируса, тъй като устройството може да замести апаратурата, използвана в болнична среда.Компанията очаква решение на българския кризисен щаб за прилагане на технологията в България, тъй като въвеждането на подобна мярка реално ще облекчи болничната система при наблюдение и лечение на карантинни пациенти. Това съобщиха от Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването.

Според клъстера, на фона на коронавирусната пандемия пациентите, техните лекари и цялата нация, са изложени на риск, докато търсят или предоставят здравни грижи в страната. С усилващите се рискове около COVID-19 обаче телемедицината може да е едно ефективно решение за гарантиране безопасността на пациентите и лекарите.

Телемедицината е основна насока в дигиталното развитие на здравеопазването с възможностите за дистанционна диагностика и мониториране на пациенти, както и записване на онлайн прегледи, видео и писмена връзка с лекари от цялата страна. Тя позволява на хората да имат достъп до основни здравни услуги в дома си, докато спазват социална изолация или карантина. Това от своя страна значимо намалява риска от излагане на COVID-19 за уязвимите групи от хора в обществото, особено хора с хронични и придружаващи заболявания, които имат нужда от регулярно проследяване на състоянието.

Няколко български компании, част от Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването, полагат огромни усилия и развиват успешни и ефективни решения в посока телемедицина.

По отношение на първичната диагностика, пандемията оказва огромен натиск върху личните лекари, специалистите и спешните центрове, които са претоварени и се затрудняват да отговарят на телефонните повиквания. Остава риска за струпване на много хора на едно място пред лекарските кабинети. Интерактивна медицинска платформа на други две телемедицински компания, позволява комуникация лекар – лекар и лекар – пациент в реално време. С приложенията пациентите могат да се консултират онлайн с лекари, като достъпът до специализирана медицинска грижа е бърз, лесен и навременен, но най-вече без излагане на риск в условията на епидемия. Има възможност и за достъп до специализирана педиатрична помощ, което е от особено значение за децата и младежите от 0 до 18 годишна възраст, които в момента имат нужда от навременна педиатрична консултация.

СПОДЕЛИ