Болниците ни нямат протокол за лечение на КОВИД-19

Единици са реално подготвените за удара, а някои вече открито дезертират

болниците

Болниците ни нямат протокол за лечение на КОВИД-19, няма и никъде по света. Лекари сами си обменят информация, четат в интернет за опита на свои колеги и се молят при тях да не докарат пациент в тежко състояние с коронавирус. А някои гледат дори да се отърват от новата „чума“. Както направиха вчера от болницата в Лом, пращайки доказано заразен в УМБАЛ „Александровска“, без дори да съобщят на колегите си за заплахата.

И още еди пример, който да послужи като звучен шамар за часните болници, които днес изпратиха поредната си лицемерна декларация, в в която заявяват, че „ще бъдат наистина удовлетворени, ако техните ресурси и възможности, желанието и призванието на техните медицински специалисти да изпълнят максимално своя дълг към обществото, бъдат използвани максимално“. Случаят е от „Токуда“, подписала декларация. Вчера там приемат мъж на около 70 години, чийто бърз тест за коронавирус е положителен. Докато се чака потвърждение на резултата от референтна лаборатория, пациентът се влошава. И макар Токуда да разполага с добре оборудвана реанимация, моментално препраща с линейка болния към „Пирогов“. Обяснението е, че няма право да приеме такъв пациент, научи Скенер.нюз Истината обаче е, че това е задължение на всяко лечебно заведение. Още по-фрапиращото е, че от бързане да се отърват от заразения мъж, лекарите дори не са го интубирали и той пристига в „Пирогов“ със сатурация 89 (насищане на килсород в кръвта), което означава напреднала дихателна недостатъчност, която не се подава на кислородолечение. А според медицинския стандарт, състояние на хипоксия настъпва при сатурация под 92 и изисква незабавна интубация.

А относно лечението в интензивно отделение на болни с коронавирус, то в момента включва целия набор от реанимационни действия, плюс подпомагащи инфузии и някои витамини, но без специфичен медикамент. Този компонент липсва в цялата реанимационна терапия, защото няма лекарство за КОВИД-19, обясниха лекари за Скенер.нюз.

От БЛС пък изпратиха до анестезиолозите-реаниматори списък на съществуващи лекарства, които евентуално могат да се използват и за лечение на коронавирусна инфекция. От съсловната организация уточняват, че списъкът е на базата на вече одобрените за лечение на КОВИД-19 лекарства в други страни, научни публикации в най-авторитетните списания и вече проведените и/или провеждащи се клинични изпитания на съществуващи лекарства за други видове болести. Сред изброените медикаменти за пациенти с тежка клинична картина са Tocilizumab – препарат за ревматичен артрит, който е одобрен в Китай, а в Италия се тества след успех при 50 човека; Comostat mesylate – одобрен в Япония; Remdesivir – антивирусно, използвано при лечението на Ебола. Към момента за COVID-19 се тества в САЩ, а вече даде много добри данни в Китай; Lopinavir и Ritonavir – Анти-Хив медикаменти, използвани при лечение на COVID-19 в Китай, Южна Корея, Испания и др.; Hydroxyzine hydrochloride (Неуролакс) – Седативно действие; АСЕ2 инхибитор. Предложено от Micar21. Показано е намаляване на експресията на АСЕ2, протеина отговорен за навлизане на COVID-19 в клетката, повече от два пъти. Според медиците обаче, болничните аптеки не разполагат с тези лекарсва, в складовете у нас също повечето от тях липсват.

А иначе всяко лечебно заведение пише свои указания за действие и за пътя на пациентите с коронавирус, единици обаче са реално подготвените. За София в момента само ВМА, „Пирогов“ и „Александровска“, и донякъде Инфекциозна болница имат истинска готовност да поемат най-тежките случаи. Липсват и регламент за такива лечебни заведения, които няма да приемат заразени, за да могат да поемат останалата тежка патология. На този фон дезертьорството на част от лекарите и сестрите от Втора градска болница, които подадоха оставки, отказвайки да лекуват заразени с коронавирус, изглежда разбираемо. От друга страна обаче никой лекар по света не беше подготвен за това, което се случи. Но десетки хиляди медицински специалисти останаха на фронта. Затова излезте и тази вечер на балконите си и ръкопляскате на тях. А изводите колко от над 350-те болници в България заслужават да работят с парите от нашите здравни вноски, в колко от тях се прави висока медицина в полза на пациентите и колко са обикновени търговски дружества, чиято цел е само печалбата, ще правим след като премине кризата.

СПОДЕЛИ