Ген. Мутафчийски: Ще загинат ваши любими хора, а вие питате за фризьорския салон

Мерките не дават резултат, затова ги затягат - ще работят само хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите, банките, застрахователите и държавните институции

5392
Ген. Мутафчийски
Генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб и ВМА

„Седя с цялата си отговорност пред вас и ще предложа на Министерски съвет да се приложат най-крутите мерки, защото сегашните не дават резултат. Ще работят само хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите, банките, застрахователите и държавните институции. Моля ви, не ме питайте за фризьорския салон, защото това ще значи, че нищо не сте разбрали – става дума за физическото ни оцеляване, за това, че може да изгубим най-любимите си хора“, заяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг.

По думите му в страна вече са регистрирани 41 случая на коронавирус, като само за последните часове бройката се е увеличила на 10 за деня. „Повече от 200 проби са изследвани за денонощието. На практика с 30% увеличихме броя на заболяванията за един ден. В Германия заболелите се увеличиха с 50%. Цяла Европа налага безпрецедентни мерки, въпреки ясното съзнание за икономическия ефект от тези мерки. Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и на света. И то една беззащитна част от населението – възрастните хора и хората със заболявания. Слава Богу, децата ни не са застрашени. Но ние сме чувствителни и към нашите родители, нашите баби и дядовци, както и всички възрастни хора“, каза още ген. Мутафчийски.

Той се ядоса на това, че днес на централни места в София животът си е продължавал без никакви смущения. „Може би това е добре, че нашата нация има кураж, но не бива в никакъв случай да бъдем лекомислени. Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост досега в човешката история. Ние трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, нашите близки, нашите възрастни родители, нашите приятели и нашите колеги“, заяви началникът на ВМА и щаба.

Ген. Мутафчийски
„Не е време за купони“, така ген. Мутафчийски коментира един от най-харесваните колажи във фейсбук

„След обявяването на мерките се измести фокусът на вниманието. Това показва, че не сме узрели още и не знаем какво ни предстои. Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически. Ще се загубят човешки животи и то на тези, които най-много обичаме. Тези, които са ни отгледали и се гордеят с нашите успехи. Ние не бива да ги разочаравоме с нашето безхаберие“, прозова той.

„Получавам обаждания какво ще стане с фитнес залата, с павилиона за банички. Опитайте се да спасите вашите възрастни родители, вашите баби и дядовци. Вашето магазинче ще оцелее. Фокусът на мерките, които се взимат е, че трябва да намалим яростта на това, което идва към нас. Да снижим кривата, да може здравната ни система да оцелее. Да поеме всички нуждаещи се. Да не се налага да решаваме кой ще живее и кой ще умре. Да не правим тежките избори кой ще ни лекува. Гледах покъртителни снимки от болниците в Италия и Китай, където колегите се намират на края на силите си, къдет се разбояляват, където умират, грижейки се за своите пациенти и със сигурност не си задават въпроса дали фризьорският салон работи“, завърши емоционално ген. Мутафчийски.

СПОДЕЛИ