Само аптеки и магазини остават отворени

Болниците спират свижданията, плановия прием и операциите, включително и трансплантациите

488
аптеки

Само аптеки, магазини и дрогерии остават отворени. Това гласи заповед на здравния министър Кирил Ананиев във връзка с обявеното от днес извънредното положение в цялата страна заради КОВИД-19. Новият режим предвижда затваряне на редица училища, детски градини, университети, кина, молове, ресторанти, фитнес зали, казина и др. Той ще важи първоначално две седмици.

Макар и отворени аптеките и магазините вече са полупразни, а опашки се вият от рано сутринта. А е само ден едно от извънредното положение. В аптеките в столицата вече няма дори витамини, маските и антибактериалните гелове изчезнаха преди седмици. В супермаркетите гледката е сюреалистична, хората са в паника. Заради ескалацията на напрежението МВР праща полицаи да охраняват пред големите вериги магазини и аптеки.

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение. Яслите и градините също затварят врати. Всички групови занимания с деца извън училищната система също се забраняват. Спират се и всички масови мероприятия –спортни, културно развлекателни и др. Затварят се кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други.

„Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания“, гласи още заповедта на министъра на здравеопазването.

В болниците се преустановяват детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително и трансплантациите. Няма да има и свиждания.

Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки. Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

 

СПОДЕЛИ