Извънредно положение у нас заради КОВИД-19

Въвеждат забрана за пътувания от и за България за определени страни, затварят училища, детски градини и барове, 5000 лева глоба за неспазващите карантината

1002
извънредно положение

Заради КОВИД-19 правителството предлага на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение, обяви премиерът Бойко Борисов на среднощото заседание на МС, продължило два часа. „Това означва да се даде възможност да бъдат затваряни училища, детски градини, университети, спортни събития, конференции, игрални зали“, уточни Борисов. По думите му всички мерки са предложени от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Припомняме, в момента у нас има 23 доказани случая и една жертва.

„Въведохме едни мерки, които обаче не се спазват и сега много спорихме колко твърди да са новите мерките срещу разпространението на COVID-19“, обясни Борисов. Той посочи, че ще бъде предложено гражданите на определени държави да не могат да влизат у нас, както и от България да не може да се пътува до определени страни. Министерството на външните работи постоянно трябва да информира на сайта си за забраната за пътувания към кои държави се оънася. Министерството на здравеопазването от своя страна пък трябва да обяви от кои страни няма да може да се влиза у нас.

Ще бъде предложено и да бъдат затворени училища и детски градини. „Спорихме много – дали да затворим ресторантите, моловете. За ресторантите счетохме, че има много домакини, които не готвят, а работещите все пак трябва да се нахранят. Нощни клубове и баровете обаче трябва да бъдат затворени незабавно. Скачат, танцуват, потят се, прегръщат се. Това е хубаво, но ще трябва да се ограничи сега“, допълни министър-председателят.

Борисов предложи да има поне 5000 лева глоба за тези, които не спазват карантината. Ще се отнемат и социални помощи. „Днес например ни избягаха 14 души. Затова искаме това извънредно положение – да използваме и полиция, и армия, за да можем да прилагаме мерките“, уточни той и предупреди, че ще има проблем с погребалните агенции, защото близките на загиналите от коронавирус също са под карантина и телата на починалите ще трябва да стоят в хладилни камери.

За част от мерките ще са нужни и законодателни промени. А относно заплащането на лекарите и сестрите, Борисов заръча на здравния министър Кирил Ананиев и на финансовия му колега Владислав Горанов в спешен порядък да намерят подходящата формула. Министър-председателят не пропусна отново да благодари на медиците и помоли пенсионирани доктори и студентите, които сега няма да учат, да се включат на помощ в болниците.

„Здравето е на първо място, но щетите за икономиката също ще бъдат огромни. И канцлерът Меркел преди малко каза, че щетите за световната икономика ще бъдат в пъти по-големи от последната голяма финансова криза“, предупреди още Борисов. Той се разгневи на бизнеса, че не сваля цените на храните, въпреки драстичното поевтиняване на горивата.

„Искам да попитам, сега, когато падат цени на горива и газ, защо не падат цените. Защото, когато има поскъпване на газ и бензин, всички производители излизат и казват вдигаме цените. Сега защо не ги свалят?“, попита премиерът.

„Нямаме информация за спад на цените, освен с 4 стотинки на брашното. Ще разговаряме с производителите“, отговори икономическият министър Емил Караниколов.

СПОДЕЛИ