„Александровска“ призова студенти и специализанти за доброволци

300 сигнала за една нощ в столичната Спешна помощ, 3 деца сред заразените

625

УМБАЛ „Александровска“ набира доброволци – студенти и специализанти по медицина, които искат да подкрепят екипа на лечебното заведение в усилията за ограничаване на заразата от COVID-19. Това съобщават от лечебното заведение.

Доброволците ще могат да помогнат и в грижите за пациентите. За целта желаещите да се включат в здравните грижи и в превантивните дейности, трябва да съобщят имената и телефона си, както и в кой курс на обучение са на телефон 02/9230310, 02/9230327 или пък да го направят на е-mail: volunteersalexandrovska@gmail.com

Около 300 сигнала са получени само за една нощ в Спешна помощ в София, съобщи говорителят на ЦСМП Катя Сунгарска. По думите й за последните дни – от 8 до 12 март, съмнителните случаи за коронавирус, които са поети от спешните медици в столицата са 56. Няма допълнителни спешни екипи за създалата се ситуация, а всички медици работят в пълна мобилизация.

„Линейките се дезинфекцират постоянно според правилата“, каза Сунгарска. И припомни, че според действащите разпоредби точно екипите на Спешна помощ са тези, които трябва да транспортират пациентите със съмнения за коронавирус до болниците.

„Три деца са сред заразените с коронавуръс у нас – на 4, 7 и 11 години, но те нямат никакви симптоми. Засега няма нови случаи за днес и те остават общо 23 до момента. Има обаче масови нарушения на карантината, затова предлагаме санкции и глоби“, обяви председателят на националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

СПОДЕЛИ