Намаляване на доплащането – приоритет за единствения кандидат за шеф на НЗОК

Проф. Петко Салчев ще работи заедно с МЗ за налагане на прогенеричната лекарствена политика и остойностяване на труда на медиците

192
Петко Салчев
Проф. Петко Салчев

Намаляване на доплащането и цялостен анализ на лекарствената политика са сред приоритетите на единствения кандидат за нов шеф на НЗОК проф. Петко Салчев. Неговата кандидатура бе одобрена от парламентарната здравна комисия с 14 гласа „за“ и 7 „въздържали се“. Предстои тя да бъде гласувана в пленарна зала и така проф. Петко Салчев да поеме поста от д-р Дечо Дечев, чийто мандат изтична на 12 март.

Дигитализацията на услугите на НЗОК, както и координацията с МЗ за по-бързо въвеждане на е-системата също са част от визията на проф. Салчев за развитие на институцията. Toй ще се стреми и към осигуряване на реален публичен контрол, чрез повишаване на прозрачността на дейността на НЗОК и публичност в разходването на нейните средства.

Като други акценти в своето управление проф. Салчев посочи налагане на прогенеричната лекарствена политика, прилагане на подходи за разширено покритие на пациентите със социално значими заболявания, „иновативно“ остойностяване на лекарския и сестринския труд, повишаване на профилактичните програми, особено в областта на майчиното и детско здравеопазване и  реален контрол върху дейността на договорните партньори на НЗОК най-вече за качеството на оказваните услуги.

Дългосрочната здравна грижа за възрастните и останалите рискови групи, както и маляване на броя на ражданията чрез цезарово сечение също ще влязат в дневния ред на следващия управител на НЗОК.

Проф. Петко Салчев е заемал ръководни длъжности в Министерство на здравеопазването, Националния център по обществено здраве и анализи, а в момента е зам.-председател на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Той има сериозен научен и преподавателски опит.

СПОДЕЛИ