Борисов за коронавируса: Надали ще разберем коя гад го е произвела

Властта със строги мерки срещу заразата, България ще бъде разделена на две зони – области с КОВИД-19 и такива без

140
Борисов

Няма място за паника, важко е да не си счупим икономиката, а тогава щетите ще са непоправими, заяви премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета по сигурността.

„Това е един вид война. Години наред сме гледали холивудските продукции на филми и навсякъде само за вируси говорят и все някой гад ги произвел и те изтекли после и цял свят страда. Надали ще научим коя гад това го свърши някога, но във всички случи сега берем последствия, в милиарди и трилиони ще са загубите“, заяви премиерът Борисов.

Той даде пример с испанският грип, от които са починали 40 млн. души и напомни, че най-мрачните прогнози за коронавируса са, че ще порази над 3 молиона.

Премиерът отново призова хората да не се презапасяват с храни, защото големите вериги имат запаси за поне 30-40 дни напред.

Относно медицинските облекла Борисов изтъкна, че институтът на отбраната е работил цяла нощ, за да ги произвежда. Той добави, че се произвежда по 4 км. „Тези облекла ще могат по 50 пъти да се перат – сиреч, ще са за многократна употреба. Още днес ще имаме около 2 хил. облекла. Искаме да имаме в готовност 30-40 хил. облекла – да има, ако ни останат, ще ги пазим за друг път“, обясни министър-председателят.

Той припомни, че вчера са хванати над 7 хил. маски контрабанда, а днес през нощта са заловени 20 хил. Относно маските от вчера производството им е на пълни обороти. „Както казва българският най-мъдър народ – помогни си сам, за да ти помогне и Господ. Защото от Европа ще дойдат най-рано краят на април – началото на май“, подчерта Борисов.

Според него, светът е изцяло не подготвен за подобна епидемия като от коронавируса и добави, че чак сега се мисли за ваксини, отделят пари за иновативни технологии и се мисли за лекарство. Кога ще се въведе, кога ще се тества, кога ще се произведе и кога ще стигне до пациентите, а прогнозите са, че септември ще е пикът”, добави премиерът.

Борисов посочи, че щабът е препоръчал два вида мерки. Първите пет са в области без потвърден случай, а осем – за области с потвърдени случаи.

„Строги мерки срещу коронавируса се въвеждат в цялата страна. България ще бъде разделена на две зони – области с коронавирус и области без коронавирус“, поясни шефът на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. До момента в три области има заразени – София, Плевен и Габрово.

В областите без потвърдени случаи занятията в училища и детски градини ще се провеждат при при засилени хигиенни мерки, с трикратна дезинфекция, периодично проветряване на помещенията, осигуряване на възможност за дезинфекция на ръцете.

В началото на първия учебен час ще имат 5-минутна инструкция за лична хигиена. Всички със симптоми за грип, без значение дали са деца, учители или персонал, ще бъдат освобождавани и незабавно насочвани за консултация с личен лекар.

За театрите, кината и спортните събития в области без случаи на зараза – провеждането на културни масови и спортни мероприятия на закрито ще се ограничи до 250 души, като трябва да се осигури минимално разстояние от 1 метър между присъстващите. Те ще бъдат поставени през едно свободно седящо място. Ще се определи и време за дезинфекция между постановките и прожекциите.

На други публични места на закрито ще се осъществява проветряване на помещенията и трикратна дезинфекция на ден.

Когато се провеждат международни спортни събития в държави, засегнати от коронавирус, участниците трябва да преминат 14-дневна изолация в България.

В областите със зараза отменянето на учебни занятия ще се прилага само на места, където има констатирани случаи на коронавирус. Когато се констатира случай на коронавирус в детско или учебно заведение, трябва да се преустановят занятията или посещенията за 14-дневен срок.

Ще се дезинфекцират всички училища и детски градини, както ще се и осигурят дезинфектанти за децата, учителите и персонала. По време на първия учебен час ще се провеждат инструкции за лична хигиена. Няма да се допускат в детски учебни заведения деца, ученици и учители с грипоподобна симптоматика.

Забранява се: 

– провеждането на бели и зелени училища и ученически екскурзии;

– посещението на външни хора в социалните домове и домовете за възрастни хора и деца;

– отменят се и всички научни конференции.

За масовите прояви, като кината, театрите и спортните събития в областите със случаи на коронавирус, мерките са следните:

– културните масови мероприятия на закрито се ограничават до 250 души, като се осигури минимално разстояние 1 метър между присъстващите и са поставени на през едно свободно седящо място;

– между прожекциите залите ще се дезинфекцира;

– на други публични места на закрито се осъществява проветряване на помещенията и трикратна дезинфекция дневно;

– провеждането на спортни мероприятия се преустановява или при невъзможност за спиране, или ще се провеждат без публика.

Относно заведенията, баровете и кафенетата, не трябва да има струпване на хора и трябва да е осигурено разстояние. „Ако не могат, по-добре да затварят“, категоричен бе ген. Венцислав Мутафчийски.

Придвижването на хората трябва да се ограничи. „Това не значи блокиране на градовете, а просто да се избягва ненужното ходене из града. Не трябва да спира производството, икономиката, работата на администрацията, но трябва да се спрат излишните ходения наляво и надясно“, обясни Мутафчийски. Той посочи, че това е вербална препоръка, а не с императивен характер.

СПОДЕЛИ