Български учени разработват лекарство срещу коронавируса

Търси се финансиране от 217 млн. евро за клинични изпитания в болниците

227
коронавируса

Българска иновативна компания направи пробив в борбата с коронавируса. Micar 21 е разработила и вече разполага с лекарствена молекула срещу Covid-19. Това съобщи управляващият партньор на стартъпа Димитър Димитров. По думите му молекулата в момента се усъвършенства, а още преди два месеца е тествана в лаборатории във Франция и САЩ.

Лекарствената субстанция действа на принципа на новите анти-ХИВ препарати, като предпазва здравите Т клетки от вирусна инфекция и същевременно блокира преобладаващия подтип на коронавируса (мутацията CCR5-A32) да влезе в тези клетки.

Медикаментът може да е наличен в болниците за клинични изпитания до месеци, но ще трябва да се намерят инвеститори. „Общо за това са необходими 217 млн. евро. За първа фаза са нужни 7 млн. евро, за втора – 30 млн. евро, а за трета -180 млн. евро“, обясни Димитров. Той уточни, че лекарство на сходен принцип в момента се тества за коронавирус клинично в САЩ, но българският препарат взаимодейства и със сходните рецептори, което го прави много по-ефективен.

На практика екипът, оглавяван от д-р Филип Фратев, е направил пробив в борбата с Covid-19, като е открил първия клас двойни антагонисти на CCR5 и CCR7. Това са вид протеини, които са важни за действието и разпространяването на вируса.

Българският биотехнологичен стартъп се фокусира върху неклиничните доказвания на нови лекарствени молекули в няколко терапевтични области като неврология, онкологията и дерматология.

Днес премиерът Бойко Борисов заръча на здравния министър Кирил Ананиев и икономическия Емил Караниколов как да се свържат с производителите на новата микромолекула, която по думите на учените в епруветка убива 90 % от коронавируса.

СПОДЕЛИ