Проф. Костадин Ангелов: Страховете от коронавируса са безпочвени

Трябва да проявим гражданска съвест и да спазваме фанатична лична хигиена, посъветва директорът на УМБАЛ „Александровска“

271
Проф. Ангелов
Проф. Костадин Ангелов, директор на УМБАЛ "Александровска"

Страховете от коронавируса са оправдани, но в голямата си част са безпочвени. Най-важното е да се спазва фанатична лична хигиена и да се прояви гражданска съвест, характерна за развитите общества, което означава да вярваме на експертите и да спазваме стриктно препоръките им. Това заяви директорът на УМБАЛ „Александровска“ проф. Костадин Ангелов пред bTV.

По думите му е много важно не само да се слуша какво казват епидемиолозите и здравните власти като цяло, а и да има чуваемост и дисциплина.

В същото време, подчерта проф. Ангелов, инфекцията с коронавирус съвсем не е особено опасна и може да бъде успешно контролирана. „Важно е да си дадем сметка, че с аналогична ситуация се справяме всяка година по време на грипните епидемии и в този смисъл в ситуацията няма нищо необичайно, допълни той и даде пример, че при 100 пациенти, заразени с коронавирус, 80-90 от тях ще прекарат заболяването без симптоми, 10 ще проявят симптоми и само 4 ще имат необходимост от болнично лечение.

Директорът на „Александровска“ бе категоричен, че ръководената от него болница разполага с необходимите количества предпазни средства за седмица-две, което гарантира безопасността на персонала. По думите му, след като постъпят и нови количества от Турция, осигуряването ще бъде решено в дългосрочен план.

„Редовно миене на ръцете, стриктна лична хигиена, отказ от посещение на места, в които се събират много хора, изолиране на възрастните и уязвимите хронично болни членове на семейството в по-безопасно място в жилището – това са мерките, които трябва да се познават и спазват“, каза още проф. Ангелов.

СПОДЕЛИ