Евростат: България не отделя достатъчно за здраве и социална защита

В дъното на класацията сме и по размер на пенсиите и парите за образование, но пък харчим най-много от всички в ЕС за полиция

165
здраве

България дава под 5% от брутния си вътрешен продукт за здраве, като по този показател сме под средните нива за ЕС, които са 7%, съобщи Европейската статистическа служба Евростат. В същото време доплащаме най-много от всички в ЕС за лечение.

Правителствените разходи за здравеопазване са най-високи в Дания. Скандинавската държава води класацията по този показател с дял 8,3% от БВП, следвана от Австрия – 8,2% и Франция – 8,1%, сочат още данните на европейската статистика. В дъното на класация сме и по разходи за пенсии, като след нас остава само Белгия.

Европейската статистика отчита, че функцията „социална защита“ остава най-важната за държавите от ЕС и поглъща 19,2% от БВП през 2018 г. Следващата най-важна област е здравеопазването, за което се отделят 7 %. Точно в тези области обаче страната ни не заделя достатъчно средства, например за социална защита и пенсии отиват едва 12% от БВП. За сравнение Финландия, Франция и Дания дават двойно повече от далеч по-високите си нива на БВП. На опашката сме и по разходи за образование, като по-малко от нас в тази област дават само Ирландия и Румъния, отчита Евростат.

За сметка на това харчим най-много в ЕС за полиция, обществен ред и сигурност – 2,5 от БВП, при средно ниво на Стария континент от 1,7 %.

СПОДЕЛИ