Сестрите поискаха 1220 лева заплата и промяна в категорията на труд

Управляващите да подпишат постановление като това за учителите, иначе оставаме на улицата, закани се Мая Илиева

3505
сестрите
Снимки: Офнюз

1220 лева минимална стартова заплата и моментална промяна в категорията на труд, поискаха сестрите на днешното шествие, с което беше отбелязана точно една година от началото на „битката“ им с властта. Протестът започна пред „Пирогов“ и прерасна в шествие до Министерски съвет, където част от медицинските специалисти планират да направят палатков лагер.

Обещанията на управляващите бяха за основоното възнаграждение от 950 лева. На много места в страната това така и още не се е случило, завиха протестиращите и затова сега те се заканиха да останат безсрочно под прозорците на властта.

„Започвнахме от „Пирогов“, защото тук ръководството си позволява да оказва натиск върху наши членове и то не само членове на синдиката, а и на хора, които ръководят протестите и борбата за реформи в здравеопазването – за адекватно възнаграждение и условия на работа. Още миналата година тук нашата колежка Бойка Атанасова беше привиквана многократно на разговори от директора проф. Асен Балтов, оказван й е натиск. Знаете, че беше наказана дисциплинарно. Ние, разбира се, вече сме подали документи в съда, така че там ще се видим с работодателя“, обясни лидерката на протестното движение на сестрите и председател на Синдиката на медицинските специалисти Мая Илиева, цитирана от Офнюз.

сестрите

Илиева беше категорична, че съсловието не иска повече срещи и разговори с управляващите. „Искаме те да намерят начин да защитят професията ни. Искаме тя да стане държавен приоритет. Искаме да подпишат постановление, идентично с това на учителите. Знаете, че те бяха в същото положение. Не искаме да сме търговци. Ние не сме хората, които ще кажат кои болници трябва да отпаднат, дали да се преструктурират и какви ще бъдат оттук нататък реформите в здравеопазването. Но настояваме да бъдем държавен приоритет. Ако ще, да направят банка за медицински сестри към МЗ и оттам работодателите, на пазарен принцип, след като ни бъде осигурена минимална заплата от 1220 лева и по-висока категория труд, да си наемат сестри. Да намерят начин“, заяви Илиева. По думите й сестрите вече не вярвам на властта, на здравното министерство, на Сдружението на общинските болници, нито на работодателите.

СПОДЕЛИ