Преизбраха Жени Начева за председател на Надзора на НЗОК

Прочулата се с теча на лични данни и с бонусите в НАП Галя Димитрова също с нов мандат в Надзорния съвет на касата

463
НЗОК

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева остава председател на Надзорния съвет на НЗОК. Това реши правителството, което днес избра представителите на държавата в здравната каса, като на практика препотвърди досегашните членове на НС.

Въпреки скандалите в касата и недоволството на болници и пациенти, Начева практически ще продължи да ръководи, тъй като има повече правомощия от управителя на НЗОК, за който пост управляващите номинираха проф. Петко Салчев и се очаква той да бъде избран до дни. Припомняме, тя вече е била отстранявана като шеф на касата заради обвинения в злоупотреби – неправомерно отпускане на 1,6 млн. лева на ВМА, Токуда и болницата в Смолян. Начева е доктор по икономика, била е и директор на дирекция в Министерството на финансите.

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова, при чието управление изтекоха личните данни на милиони български граждани, а тя дори взе „тежкото решение“ да не си прекъсва отпуската и след това раздаде милиони като бонуси на служителите си, също е с нов мандат в Надзорния съвет на НЗОК.

В състава на Надзорния съвет като представители на държавата за следващия 5 години са определени още д-р Бойко Пенков и Росица Велкова. Д-р Пенков е заместник-министър на здравеопазването за трети път, назначен през 2017 г. Той е възпитаник на Медицинска академия – София и е магистър по медицина, с придобити специалности по „Вътрешни болести“ и по „Белодробни болести“. Има над тридесет и седем години трудов стаж и професионален опит в областта на здравеопазването, като е заемал отговорни длъжности в лечебни заведения, НЗОК, МЗ. Росица Велкова понастоящем е зам.-министър на финансите. До назначаването й на този пост е дългогодишен ръководен служител в МФ. Била е и заместник-председател на Държавната агенция за осигурителен надзор.

В НС влизат още един представител на пациентските организации, двама на синдикатите и двама на работодателите, което практически означава, че държавата взима важните решения за разходването и разпределението на над 4,5 млрд. лева.

СПОДЕЛИ