Репортерка кихна в самолета на Борисов, свалиха я

Премиерът коментира от Гърция, където вече има коронавирус, темата за доброволната изолация, но ако спазва правилата и той трябва да е под карантина

485
Борисов
Бойко Борисов

Журналистката Павлина Живкова от в. „Труд“ кихна в самолета на премиера Бойко Борисов и беше моментално свалена като предпазна мярка срещу коронавируса. Така правителственият „Ербъс“ излетя за Гърция без нея по изричното настояване на държавния главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Живкова обаче не е под карантина, нито е изпратена в болница за тестване за КОВИД-19. Иначе по официални данни у нас няма заразени, въпреки десетките изолирани в лечебни заведения или по домовете си.

И все пак българският премиер беше заплашен от поставяне под карантина, след като словашкият му колега Петер Пелегрини бе приет в болница след срещата на върха в Брюксел. По време на дискусията с останалите премиери Пелегрини кашлял лошо и кихнал 2-3 пъти. Оказа се обаче, че той е с пневмония.

КОВИД-19 очевидно преследва Борисов – след кацането на нашата делегация в Гърция се разбра, че в южната ни съседка вече има официално регистриран случай на 38-годишна жена с КОВИД-19. Така, ако спазват собствените си правила, премиерът и министрите му трябва да излязат в 14-дневна доброволна изолация.

„Държавата не е длъжна да плаща за карантината на недисциплинирани хора“, коментира Бойко Борисов казуса с това в болничен или в отпуск ще излизат поставените под карантина. Коментарът идва ден след като министъра на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че за доброволната изолация болнични не се полагат, а работникът трябва да си взима отпуск. „Няма държавата да плаща доброволната карантина на хора, които просто не искат да са дисциплинирани и пътуват. Как да бъде решен проблемът? Личните лекари решават. Сутринта гледах как един казва: „Аз си отивам за Италия, аз си отивам за Франция. Трябва ли след това ние всички да му платим за това, че не иска да е дисциплиниран или не иска да изчака?“ заяви премиерът.

Междувременно в парламента по темата с карантината се чуха различни коментари. Председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова изтъкна, че здравноосигурените могат да ползват болничен, ако се налага да останат по домовете си заради завръщане от рискови страни с коронавирус. От БСП пък поискаха действащ механизъм за компенсиране на онези, които доброволно са останали в изолация. По думите на председателя на социалната комисия д-р Хасан Адемов възможност да се ползва болничен лист за карантина има и това е записано в Кодекса за социално осигуряване. В същото време от Сдружението на общопрактикуващите лекари настояват за ясни инструкции как да реагират, ако пациент е без симптоми, но трябва да остане 14 дни под домашна карантина.

СПОДЕЛИ