90 000 лева събра СЛК за специализации на млади лекари в чужбина

За една година над 30 доктори от София са пратени на обучение в западни клиники, 28 швейцарци пък с молби да дойдат у нас

263
СЛК
Д-р Асен Меджидиев, председател на СЛК

Близо 90 000 лева е събрала Столичната лекарска колегия (СЛК) за специализации на млади лекари в чужбина. Това съобщи председателят на колегията д-р Асен Меджидиев. По думите му поне още толкова средства се очаква да постъпят до края на годината във фонда „Млад лекар“, като с тези пари ще бъдат платени обученията на 70-80 доктори от столични болници в западни клиники. „9400 членове на СЛК внасят по един лев от членския си внос всеки месец в подкрепа на младите си колеги, но всеки, който иска също може да се включи в инициативата, не е нужно да е наш член или дори лекар“, посочи д-р Меджидиев.

„Когато създавахме фонда бяхме единодушни, че бъдещето е в младите лекари и не заплатата е таза, която ги гони от България. Финансовата част при младите хора се търси след 15 години работа, а едва след като навършиш 45 години започваш да печелиш пари. Самите млади лекари са категорични, че най-важното за тях са базата на обучение и колегите специалисти, които да ги обучават“, добави той. За една година над 30 доктори от София са пратени на специализация в чужбина, като с парите от фонда се покриват разходите за пътуване, храна, престой и таксите за обучение.

„Имаме млад колега – отоларинголог от „Пирогов“, който отива за втори път в Барселона. Първият път за 30-дневен престой, са му дали да извърши 24 операции, а това говори много за нивото на нашето образование. А след като подписахме договора за сътрудничество с Университета в Берн и обучението на наши специалисти там, трима лекари от Швейцария дойдоха на специализация в „Пирогов“. Ректорът на Бернския университет каза, че в момента има 28 молби от лекари, които искат да дойдат в България“, разказа още д-р Меджидиев. Според него, инициативата за подпомагане на младите медици е насочена и към българските пациенти, за които след време ще има кой да полага качествени грижи.

СПОДЕЛИ