Десетки българи под карантина

Засега няма заразени с КОВИД-19, но няма и нормативен ред за "доброволна" изолация, джипитата могат да издават болнични до 14 дни

314
карантина

Десетки са поставените под карантина у нас заради съмнения, че може да са заразени с КОВИД-19, но засега доказан случай на болен българин няма.

Трима са в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Те са пребивавали в Италия, съобщиха от дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ Пловдив. Става дума за една жена и двама мъже, които сами са потърсили консултация и хоспитализация. Тримата са в сравнително задоволително здравословно състояние, очакват се резултатите от техните проби.

Под карантина в Сливен са хора, които са пътували до континентален Китай. От Регионалната здравна инспекция в града не съобщават точната бройка на изолираните хора. Двама души са приети в УМБАЛ-Бургас със съмнения за коронавирус, мъж на 40 години от Община Несебър, който е бил в Китай и студентка, завърнала се от Северна Италия. Това съобщи д-р Георги Паздеров, директор на Районната здравна инспекция. При пристигането си у нас те са се оплакали от висока температура и болки в гърлото. Потърсили са лекарска помощ и незабавно са били хоспитаизирани. На трима хасковлии завърнали се от Милано, също е препоръчана 14-дневна карантина.

Междувременно от КНСБ заявиха, че доброволна карантина в българската нортивна уредба няма, а изолацията става само с болничен лист. Затова те призовават Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, както и Министерството на вътрешните работи да предприемат спешни мерки, като въвеждане на допълнителни текстове в сега съществуващите нормативни актове, чрез които адекватно да се отговори на ситуацията.

„На хората, които са под карантина, задължително ще бъде издаван болничен“, заяви д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС. Тестът за новия вирус е безплатен, ако е назначен от лекар, обясни тя и допълни, че хората, които се връщат от зони с разпространен коронавирус, трябва да спазват 14-дневна карантина. Точно толкова по закон могат да им дадат личните лекари, но само ако преди това не са ползвали друг болничен.

СПОДЕЛИ