Спасиха пациент с рак на ларинкса и огромна метастаза на шията

Мултидисциплинарен екип от УСБАЛО и „Аджибадем Сити Клиник” извърши уникална операция

176
рак

Мултидисциплинарен екип, ръководен от доц. Кирил Попов – началник на Клиниката по УНГ болест в УСБАЛО, извърши сложна операция на пациент с рак на ларинкса, хипофаринкса и огромна метастаза на шията в ляво, обхващаща сънната артерия, съобщиха от лечебното заведение.

Интервенцията е била успешна, като туморът е отстранен напълно, а засегнатата част от сънната артерия е заместена с кръвоносен съд, взет от бедрото на пациента. Уникалното в случая е оперативният подход, изразяващ се в поредица от оперативни действия, продължили общо над шест часа.

„Местоположението на тумора не даваше възможност да се ползва изкуствена артерия за заместване на увредените съдове, които са жизнено важни. Причината е, че изкуствените съдове са по-рискови за получаване на инфекция, която може да се предаде от близко разположените дихателни пътища и хранопровод. Особено, когато се планира в последствие мястото да бъде облъчвано. Те са и по-лесно податливи на запушване. Това  наложи използването на част от бедрената артерия на самия пациент, която на свой ред пък е бе заменена с изкуствена съдова протеза. Допълнително големият дефект, получен след премахване на тумора, беше възстановен с присаждане на тъкани от гръдната стена на пациента“, обясниха от болницата.

Лечението на пациента е поверено на интердисциплинарен екип с участието на доц. Кирил Попов, д-р Асен Тодоров, д-р Стефанов (болница „Аджибадем  Сити Клиник”), д-р Елка Ангелова, д-р Роберт Меламед, д-р Стефан Гергов, доц. Йорданка Ямакова и др. След премахване на новообразуванието и възстановителен период, пациентът ще бъде подложен на лъчелечение и така той ще получи комплексна терапия, съответстваща на най-добрите световни изисквания.

 

СПОДЕЛИ