Проф. Петко Салчев ще е новият шеф на НЗОК

В 14-дневен срок той ще бъде изслушан в парламента, след което депутатите трябва да гласуват избора му

421
Петко Салчев
Проф. Петко Салчев

Проф. Петко Салчев е единственият кандидат за нов управител на НЗОК, което на практика означава, че състезание няма да има и той ще е 18-ият шеф на касата. „Кандидатурата му е внесена в парламента от ГЕРБ“, съобщи д-р Даниела Дариткова, председател на групата и на здравната комисия.

Мандатът на настоящия шеф д-р Дечо Дечев изтича на 12 март, а още преди месец той обяви, че не иска да продължава да заема поста. На 19 февруари депутатите откриха процедурата по избора на нов управител.

Проф. Салчев е зам. изпълнителен директор на ИА „Медицински надзор“ с ресор „Контрол на медицинските дейности и оценка на качеството“.Той беше дългогодишен шеф на дирекция в Националния център по обществено здраве и анализи, директор на Регионалния център по здравеопазване в София и директор на „Царица Йоанна – ИСУЛ“. В периода 2003-2005г. е зам.-министър на здравеопазването в кабинета „Сакскобуррготски“. Професор е по социална медицина и здравен мениджмънт.

Според процедурата, той трябва да премине през изслушване в парламентарната комисия по здравеопазване, след което кандидатурата да бъде гласувана и в пленарна зала. Това трябва да стане в 14-дневен срок.

 

 

СПОДЕЛИ