Ген. Венцислав Мутафчийски оглави националния щаб за коронаворуса

Във ВМА разиграват тренировъчна ситуация сьс заразени, ще се изследват безплатно само хора със симптоми, а тестовете ни за КОВИД-19 са едва 1000

601
коронаворуса

Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски оглави сформирания днес националния щаб за коронаворуса. Това реши премиерът Бойко Борисов, който свика извънредно заседание на Съвета за сигурност. То бе провокирано след разрастването на заразата в Италия, където заразените с КОВИД-19 се увеличават лавинообразно, а жертвите там са вече 6. Борисов посочи, че нещото, което може най-много да ни предпази от коронавируса, е дисциплината.

коронаворуса

„Организирахме над 8000 облекла, над 1000 тестове, на всички пунктове разполагаме оборудвани граничари, санитари, там където няма термокамери, мерят с мобилни термометри, болниците ще изпратят доктори, за да може да се направят всички мерки. Поддържаме връзка с всички държави, наблюдаваме ситуацията“, обясни премиерът.

В носформирания щаб участват още здравните власти, външно министерство, гранична полиция и др. Ще бъде разбработена стратегия за действие, като утре ще бъде разиграна тренировъчна ситуация при хипотетично двама заразени. Те ще бъдат транспортирани от летище София до ВМА.

„Искам да се проведе занятие със следната задача – има болни, разраства се болестта, една болница, втора болница, трета болница, линейки, оборудване, хора със защитни костюми, санитари, доктори, медицински сестри. Всичко да е проиграно, да го имаме, не дай Боже, ако се развие тази ситуация“, разпореди Борисов.

 

коронаворуса

Очаква се от Италия да пристигнат български ученици, като ще бъдат взети възможните мерки за безопасността им. Ген. Мутафчийски обясни, че безплатни тестове ще бъдат направени на всеки гражданин, при необходимост. За това обаче трябва да са налице грипоподобни симптоми. Ако такива липсват, резултатът от теста може и да не е достоверен. А тестовете, с които страната ни разполага са едва 1000. “При здрав човек или човек, който няма симптоми на заболяването, резултатът от изследването ще е отрицателен и няма никакъв ефект от провеждането му. Човекът може след няколко дни да се разболее и едва тогава, след като заболяването се разпространи в белия дроб, може да се направи достоверен тест”, уточни ген. Мутафчийски.

Шефът на ВМА призова да не се създава истерия и успокои, че има много по-смортоносни болести от коронавируса. „Всеки ден от щаба излизате няколко доктори, съобщавате, имаме ли, нямаме ли, колко, къде. Максимално откровени трябва да бъдем с населението. Ако нямаме тая стиковка, ще стане като в Италия и никак не е приятно“, поръча му накрая Борисов.

СПОДЕЛИ