Търсят се 45 000 донора на стволови клетки

Предпочитат се млади хора, между 18 и 35 години, най-добре да са мъже, обясни проф. Елисавета Наумова, началник на Клиниката по имунология в Александровска болница

398
стволови клетки
Михаела и приятелят й Марио

Страната ни се нуждае от поне 45 000 донора на стволови клетки, за да се покрият нуждите на българските пациенти, болни от левкемия. В момента в родния регистъра има 2500 души, които желаят да станат донори на стволови клетки. Това съобщи проф. Елисавета Наумова, началник на Клиниката по имунология в Александровска болница. По думите й броят им е толкова малък, че на практика през последната година няма нито един българин, който да се е лекувал със стволови клетки тук, в страната. За сравнение – доброволците в Германия надвишават 10 милиона. „Предпочитат се млади хора, между 18 и 35 години, най-добре е да са мъже. Тъй като се оказва, че много по-малко са усложненията, когато донорството се взима от мъж”, обясни проф. Наумова.

През последните два дни обаче историята на едно болно момиче трогва много хора и стотици буквално се редят на опашка, за да се изследват дали биха могли да дарят периферни стволови клетки.

Точно на Нова година 23-годишната Михаела чува тежката диагноза – левкемия. „Болестта ми се оказа много прогресивна и нямам шанс да се излекувам без трансплантация на стволови клетки”, споделя Михаела. Обаче трансплантацията не се случва, а вместо това следва поредният тежък шамар за семейството – от всички 39 милиона донора по света, включително брат й и родителите й, нито един не е съвместим с Михаела.

Тогава семейството й и мъжът до нея Марио започват кампания в която призовават хората да се изследват за донори на стволови клетки. Процедурата е безвредна, безболезнена, безплатна за дарителя и се състои от няколко етапа. Трябва да сте на възраст от 18 до 50 г. , като първо се взема кръвна проба за генетични изследвания. Резултатите излизат след около месец и се включват в международен списък за дарителство на стволови клетки. Не може да станете донор на определен човек. Ако някъде по света се появи съвместим с вас човек, който се нуждае от вашите периферни стволови клетки за да живее, ще ви се обадят и ще ви попитат искате ли все още да станете донор. Можете да откажете. Ако се съгласите, ще ви бъде обяснена подробно по-нататъшната процедура. Ще бъдете прегледани и изследвани. След това се поставя медикамент, с който се засилва отделянето на периферни стволови клетки в кръвта. „Отново ще ви вземат кръв, от която ще ги отделят, а останалата кръв ще ви бъде върната обратно. Това е всичко“, уточни проф. Наумова.

По думите й няма гаранция, че някой от желаещите да помогнат на Михаела ще стане донор точно на нея, но съвместимостта до известна степен е зависима и от расовите белези. Всеки, който желае да се изследва и да стане донор трябва да отиде в Клиниката по имунология в Александровска болница.

СПОДЕЛИ