Спасиха две бебета в „Св. Георги“

Децата са родени без вътрешни отвори на носните кухини, а екипът на проф. Джамбазов извърши оперативното им създаване

349

Две бебета имат нов шанс за живот, след като екипът на проф. Карен Джамбазов от пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“ успя по оперативен начин да създаде липсващите им вътрешни отвори на носните кухини. Децата, които са на възраст 21 дни и 2 месеца, са имали възможно най-тежката форма на вродената малформация – двустранна комбинирана атрезия на хоаните.

Това е животозастрашаващо състояние, тъй като бебетата дишат основно през носа, а храненето при тях е невъзможно, защото тези органи реално не фунционират. Така се стига до аспириране на храна и слюнка, в резултат на което може да се развие пневмония, а тя от своя страна може да доведе и до смърт, обясняват медиците.

Оперативното създаване на вътрешни носни отвори представлява миниинвазивен ендоскопски метод, допълнително развит от проф. Джамбазов, който избягва поставянето на стентове в новосъздадените носни канали. „В много случаи подобни интервенции се извършват от мултидисциплинарни екипи, като много важна е образната компютъртомографска диагностика“, посочи проф. Джамбазов.

 

СПОДЕЛИ