Кандидатите да оглавят НЗОК ясни в понеделник

Дебатите в НС ще се излъчват в реално време в интернет страницата на парламента

159
НЗОК

Народното събрание откри процедура за избор на нов управител на НЗОК. Предложенията ще се приемат до 18.00 часа идния понеделник.

Парламентарните групи имат пет дни, за да представят номинациите си и мотивите към тях за разглеждане в Комисията по здравеопазване. Постъпилите предложения ще бъдат публикувани на страницата на НС не по-късно от 14 дни преди изслушването. Освен това предложенията трябвада бъдат придружени с писмени мотиви, които аргументират добрата професионална репутация на кандидата.

Мераклиите да оглавят касата и да управляват бюджет от близо 4,5 млрд. лева ще бъдат проверявани за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби. Те ще бъдат изслушани на открито заседание на здравната комисия, където ще трябва да представят концепцията си за развитие на дейността на Националната здравноосигурителна каса.

Изборът на управител на НЗОК трябва да се състои до 12 март, когато изтича мандатът на сегашния й шеф д-р Дечо Дечев. Обикновено обаче до битка за поста не се стига, тъй като партиите се разбират предварително за името на шефа на НЗОК. Доро последните двама бяха избрани с безпрецедентно мнозинство.

Дебатите в НС ще се излъчват в реално време в интернет страницата на парламента.

Припомняме, преди по-малко от месец управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев обяви, че си тръгва през март, след като изтече мандатът на проф. Камен Плочев, който той изпълнява. Д-р Дечев влезе в открит конфликт със здравния министър, остро критикувайки работата на екипа му.

СПОДЕЛИ