ДАНС влезе в болницата в Раднево

Част от персонала си е раздавала 5-цифрени бонуси, докато лечебното заведение натрупало над 1,3 млн. лева дълг, а лекари и сестри не получавали редовно заплати

214
ДАНС

ДАНС влезе в болницата в Раднево заради сигнал за нерегламентирано раздаване на пари, докато в същото време се бавят заплатите на част от персонала. Сигналът е подаден от кмета д-р Теньо Тенев. Съмненията са, че раздаваните заплати били за над 5 хиляди лева на човек.

През последните години финансовото състояние на общинската болница рязко се влошило. До градоначалника достигала информация за неправомерно отпускани възнаграждения. Вече били ясни и първите резултати от проверката. „За момента става въпрос за заплати, които са раздавани под формата на трудови договори от хора, които пряко отговарят за финансовите средства, говоря ТРЗ, главен счетоводител. За съжаление без никакъв контрол от страна на управителя на лечебното заведение”, коментира д-р Теньо Тенев.

Управителят на болницата д-р Мая Узунова отказва коментар, докато тече проверката. МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ е завършила годината със загуба от близо 1.3 млн. лв. „Това е почти трикратно увеличение в сравнение с 2018 г., когато минусът е бил 460 000 лв.“, обясни председателят на Общинския съвет в Раднево д-р Румен Йовчев. В болницата работят 130 лекари, сестри и санитарки. 38 са лекарите на трудов договор, 8 работят по граждански договири.

В сигнала, изпратен до прокуратурата, се посочва, че четирима служители, сред които шофьор и секретарка, близо две години са получавали петцифрени заплати, а само като ДМС са били преразпределени около половин милион лева.

„Наистина фактите са стряскащи, цифрите, които видях не подлежат на коментар. Средствата са от порядъка на стотици хиляди левове, според първоначалните данни. За съжаление от това са се облагодетелствали една шепа хора – може би 5 или 6 човека основно, които са си раздавали допълнителни средства върху заплатите, без никакви правила и финансова дисциплина на себе си и близки до себе си хора”, допълни градоначалникът.

В същото време лекари и медицински персонал не са вземали заплати. „Взели сме само аванс за октомври, а моята заплата е много по-малка – 800 лева”, разказа медик от лечебното заведение.  Не са плащани дълго време и осигуровки.

Кметството е отпускало пари за общинската болница. „И всичко в рамките на две години, може би е било манипулирано, отчетите, които са давани към общината, към общински съвет всичко това е било манипулирано”, каза още кметът на Раднево.  По думите му три последователни години болницата е била подпомагана от общината с по 700 000 лв., а апаратура за над 300 000 лв., закупена преди години, стояла все още опакована, без да бъде използвана.

Около 1 млн. лв. дарение от наследниците на основателя на болницата д-р Димитър Чакмаков, починал в САЩ, пък са били преведени по сметките на лечебното заведение още през 2011 г., но са изхарчени отдавна.

СПОДЕЛИ