СЗО кръсти коронавируса Covid-19 и го обяви за враг номер едно

Специалисти описват два сценария – заразата стига до 60 % от населението на света или до април епидемията се самоограничава

250
Банско

Световната здравна организация кръсти коронавируса Covid-19. Името обяви ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесу пред репортери в Женева.

„Ако светът не се събуди и не възприеме вируса като обществен враг номер едно, не мисля, че ще си научим урока“, посочи той. И призова държавите да засилят мерките за откриване и задържане на вируса, особено тези с по-слаби здравни системи.

Covid-19
Д-р Тедрос Аданом Гебрейесус

„За да бъда честен, вирусът е по-мощен в създаването на политически, икономически и социални катаклизми от всеки терористичен атентат. Може да има по-мощни последици от всякакви терористични действия“, каза още Гебрейесус и уточни, че първата ваксина вероятно ще е готова след 18 месеца.

„Тъй като 99% от случаите са в Китай ситуацията остава много спешна за тази страна, но и такава, която крие много сериозна заплаха за останалия свят“, каза още д-р Тедрос Аданом Гебрейесус пред повече от 400 изследователи и национални представители, включително някои, участващи от видеоконференция от Китай и Тайван на провелия се в Женева форум.
Пред репортери той спомена и „някои случаи на предаване на вируса от хора, които не са пътували до Китай“, като се позова на случаите от тази седмица във Франция и Великобритания – петима британски граждани бяха диагностицирани с коронавируса във Франция, след като бяха отседнали в една и съща ски хижа с човек, който е бил в Сингапур. „Откриването на този малък брой случаи може да бъде искрата, която да разпали по-голям пожар. Но засега това е само искра. Нашата цел остава ограничаването “, каза директорът на СЗО.

Според някои учени и епидемиолози, Covid-19 може да зарази близо 60 % от населението на света. Други обаче предричат много по-оптимистичен сценарий – пик на епидемията от средата до края на февруари, след това може би до април болестта ще се самоограничи. Досега китайската пневмония уби над 1000 души.

Припомняме, вчера МЗ пусна горещ телефон заради истерията около коронавируса.
 

СПОДЕЛИ