САЩ ни удрят рамо за е-здравеопазването и спешната помощ

Американските компании проявяват интерес към програми за ранна превенция на ХИВ, хепатит и туберкулоза, както и към терапии за рак, обяви посланик Херо Мустафа

740
САЩ
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и извънредният и пълномощен посланик на САЩ Херо Мустафа

Диалогът между България и САЩ в областта на здравеопазването да бъде изведен на дългосрочно стратегическо ниво, това обсъдиха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и извънредният и пълномощен посланик на САЩ Херо Мустафа, съобщават от МЗ.

Електронното здравеопазване, фармацевтичната индустрия и спешната помощ са сред областите, в които България и САЩ могат да си сътрудничат, стана ясно още по време на срещата. Посланик Херо Мустафа посочи, че в областта на електронното здравеопазване американската страна е готова да окаже всякакъв вид подкрепа.

По думите ѝ американските компании проявяват интерес към програми за ранна превенция на ХИВ, хепатит и туберкулоза, терапии за онкологични заболявания и други области на здравеопазването.

Посланик Херо Мустафа поздрави министър Ананиев за първия успешно реализиран централизиран електронен търг за покупка на лекарства, който МЗ проведе през миналия месец. Тя отправи покана към Кирил Ананиев да участва в Глобалния форум за електронно здравеопазване, който ще се проведе в САЩ.

Здравният министър и посланик Херо Мустафа се договориха също така повече български водещи експерти да бъдат включени в различни американски програми в сферата на здравеопазването.

СПОДЕЛИ