МЗ откри горещ телефон за коронавируса

Китай пък пусна мобилно приложение „детектор за близък контакт“ с болен, жертвите на заразата вече са над 1000

346
МЗ

Министерството на здравеопазването (МЗ) откри информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси относно епидемията с коронавирус 2019-nCoV от днес, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), информация можете да получите от лекар-епидемиолог.

Причина да бъде открита телефонната линия са зачестилите запитвания на граждани и организации относно новия коронавирус: симптоми, диагностика, превенция, работа със стоки, пристигащи от Китай,  пътувания от и за държави, в които има регистрирани случаи на коронавирус 2019-nCoV.

На фона на увеличаващия се брой жертви на коронавируса, в Китай уволниха няколко висши държавни служители, съобщават световните агенции. Сред отстранените е партийният секретар на Здравната комисия в провинция Хубей, откъдето тръгна заразата. От избухването на епидемията това са първите кадрови промени на толкова високо ниво.

Здравните власти обявиха, че смъртността в най-засегнатата провинция е малко над 3%. Епидемията вече засегна над 40 000 души, а жертвите на заразата вече са над 1000.

Днес и утре се провежда международен форум, посветен на борбата с коронавируса. Конференцията е организирана от Световната здравна организация и събира на едно място водещи учени и изследователи, здравни министри и лекари. Целта е да се търсят варианти за лечение. Разработването на ваксина срещу новия щам и алтернативните методи за лечение и превенция са част от темите в дневния ред на делегатите.

Според Майкъл Райън, изпълнителен директор на Програмата за спешни здравни случаи към СЗО здравната система на Китай е изключително добра и способна да предоставя интензивно лечение на високо ниво. „Като се има предвид, че между 90 и 100% от пациентите имат нужда от кислород, между 20 и 25 на сто от тях изискват интензивни грижи, още 5-10% – друг вид механично обдишване. Това е огромно изпитание за здравната система. Изключително постижение е фактът, че толкова много заразени са останали живи“, казва експертът.

Междувременно Китай пусна мобилно приложение „детектор за близък контакт“ с болен от коронавирус. Приложението показва на потребителите дали са били до заразен човек, съобщи Би Би Си. Като близък контакт приложението определя хора, които работят, живеят или учат заедно, контакт с медицински персонал и контакт в градския транспорт. Тези, които са изложени на риск, биват съветвани да стоят у дома и да уведомят здравните власти.

Според наблюдатели обаче това е пореден пример как китайските власти контролират обществото. За да направите запитване дали сте имали контакт с коронавирус, трябва да се регистрирате в платформата с вашия реален телефонен номер и номер на лична карта. Приложението е разработено с подкрепата на китайското правителство. Не е тайна, че Китай провежда сериозно наблюдение над гражданите си, но поне този път едва ли ще бъде критикуван.

СПОДЕЛИ