ЕК: Поскъпването на цигарите не намалява броя на пушачите

Всеки четвърти европеец пуши, при младежите на възраст 15-24 години делът е още по-висок - 29 %

300
цигарите

Броят на пушачите в ЕС не намалява с поскъпването на цигарите. Това показва доклад на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Всеки четвърти европеец (26 на сто) е пушач, като при младежите на възраст 15-24 години делът на пушачите е 29 на сто. А България е на едно от челните места по брой на хората, които палят цигара всеки ден.

Според изводите в доклада, досегашната политика на облагане на тютюневите изделия е изчерпала своите възможности и не е допринесла за намаляване на употребата на цигари.

Друга констатация е, че разликата в цените на тези изделия в различните държави от ЕС води до контрабанда. Уточнява се, че най-ниската цена на кутия цигари в ЕС е 2.57 евро, а най-високата – 11.37 евро.

Данните в доклада показват, че България е с най-ниското облагане в ЕС на тютюневите изделия. Според прогнози на еврокомисията, в периода 2010-2016 г. нашата страна е загубила от несъбрани акцизи върху незаконно произведени тютюневи изделия около 196 милиона евро.

Припомняме, предишно проучване доказа, че и стряскащите картинки върху кутиите не са отказали никого от вредния навик. Според търговци пушачите не са намалели, но някои от тях искат да им избират кутии, на които изображенията не са толкова зловещи.

Лекари пък са на мнение, че единственото, което може да откаже един пушач от вредния навик, е неговата воля. Както и наличието на по-безвредни алтернативи като е-цигари или устройствата за нагряване на тютюн.

СПОДЕЛИ