Разбиха канал за трафик на органи

Българи са продавали и купували бъбреци, нелегалните трансплантации са извършвани в частна болница в Истанбул, с клон и в София

252
Евротрансплант

Петима души са задържани, след като полицията в Турция е разкрила канал за трафик на органи в Истанбул. Той бил създаден от български граждани и донори, които използвали болница в Истанбул за дейността си, пише Daily Sabah.

Българските власти са уведомила турските си колеги за организирана престъпна група, която използвала фалшиви документи и осъществявала дейността си в частна болница в Истанбул, в която се извършвали нелегални трансплантации на органи.

Разследването на турските власти доказало, че лечебното заведение има клон и в София, а с незаконната дейност се занимавала 55-годишна турска гражданка, която работела в болницата в Истанбул. Жената била обвинена в това, че откривала нуждаещи се от органи пациенти в българската столица, и уреждала трансплантации за тях в Турция. Органите идвали от неизвестни донори.

Съгласно турското законодателство всяка трансплантация от донор, който не е роднина на реципиента, трябва да бъде прегледана от медицинските комисии в страната.

Заподозряната жена и съпругът й са арестувани на 1 февруари. Обвинени са в подправяне на документи, за да изглежда, че реципиентите и донорите са роднини. Трима български граждани също са били задържани, докато се опитвали да напуснат Турция и да влязат в България.

Припомняме, през септември миналата година от българската прокуратура информираха за друг канал за трафик на органи в Турция. Тогава отново бяха замесени наши сънародници, които са продавали бъбреци на цена между 5 и 7 хил. евро.

 

СПОДЕЛИ