България може да реагира адекватно при епидемия

Страната ни е по-зле с превенцията, но в установяването на болестите и поставянето на диагнози сме много добри, което ни отрежда 61 място в Индекса на глобалната здравна сигурност

141
епидемия

Българското здравеопазване може да реагира адекватно в случай на епидемия, сочат данни на Индекса на глобалната здравна сигурност. България е на 61 място от общо 195 държави. Индексът измерва способностите на здравните системи да се справят с евентуална епидемия. В контекста на новия китайски коронавирус, данните са особено актуални.

Според индекса, най-добре подготвените държави са Америка, Канада, Австралия, Тайланд, Франция, Великобритания, Швеция, Финландия, Дания, Швейцария, Нидерландия, и Словения. Косово, Сомалия, Френска Гвинея и Тайван изобщо не присъстват в световния индекс, което поставя под въпрос техните здравни системи и способностите им да реагират при извънредни ситуации.

В групата, в която попада и България, са повечето страни от Европа, Русия, Китай, както и части от Африка.

България има добро ниво на здравеопазването, сочи индексът. Така например, ако средният коефициент на здравна превенция е 73, то у нас този показател е почти наполовина – 37.6. В установяването на болестите и поставянето на диагнози страната ни е на добро място – при международен индекс от 57, България разполага с 53.3.

Индексът сочи още, че Румъния, например, има по-високо ниво на здравна сигурност от България. Тя се нарежда на 60-то място сред 195-те страни. Преди нас са и Турция, Армения, Грузия, Сърбия, Литва, Полша, Чехия, Латвия, Естония, Белгия и Чехия.

САЩ са на първо място по сигурност на здравеопазването в света. След тях се нареждат Обединеното кралство и Нидерландия. На четвърто е Австралия, а след нея – Канада. Ако светът бъде обхванат от епидемия, най-лошо ще се справи екваториална Гвинея, която заема последното 195-о място в индекса.

СПОДЕЛИ