Симптомите на рака „светят“ десетилетия преди диагнозата

Откритието отваря прозорец за нови възможности за скрининг и лечение

451
рака

Ранните признаци на рака могат да се появят години или дори десетилетия преди поставянето на диагнозата, сочи най-всеобхватното изследване досега на генетичните мутации, които карат здравите клетки да се превърнат в злокачествени.

Резултатите, базирани на проби от повече от 2500 тумора и 38 вида рак, разкриват възможност за по-дълъг от очакваното период, при който пациентите биха могли да бъдат тествани и лекувани в най-ранните стадии на заболяването.
Изследването е извършено като част от проекта “ Pan cancer – анализ на цели геноми“, пише вестник Гардиан.

„Изключително е, че някои от генетичните промени изглежда са настъпили много години преди поставянето на диагнозата, много преди да се появят други признаци, че може да се развие рак и може би дори в видимо нормална тъкан“, казва Клеманси Джоли, съавтор на изследването базирана в Института Франсис Крик в Лондон. „Откритието на тези факти означава, че сега трябва да е възможно да се разработят нови диагностични тестове, които да покажат признаци на рак много по-рано“, казва Питър Ван Ло, част от съавторите, също от Института за Крик.  По думите му това отваря прозорец за нови възможности за диагностика и лечение.

Откритието, че семената на рака често се засяват много години преди появата на първите симптоми, няма да промени скрининга на рака в непосредствена перспектива. Но това посочва възможността тези, които са изложени на риск, да бъдат забелязани много по-рано.

Проучването разкрива, че около половината от най-ранните мутации са възникнали само в девет гена, което означава, че има сравнително малък обхват от общите гени, които служат като задействащи клетките в процеса от здравословното развитие към рака. В бъдеще би било възможно да се откриват такива мутации с помощта на така наречените течни биопсии – генетични тестове, които откриват мутации в свободно плаваща ДНК, пренасяна в кръвта, което може да показва наличието на тумори някъде в тялото.

„Бихме могли да опитаме да идентифицираме тези ранни мутации и да направим някакво много чувствително изследване на пациенти, които са били положително диагностицирани“, казва Ван Ло. „Или още повече в бъдещето, човек би могъл да измисли методи, които наистина са насочени към тези клетки и да ги осветяват в образен подход или просто да ги убият с един замах. Но това е малко научна фантастика в момента“, добавя той.

СПОДЕЛИ