Новият коронавирус умира много бързо от спирт

МЗ взима брилянтни мерки, категоричен е проф. Тодор Кантарджиев

583
коронавирус

Пробите за новия коронавирус и на семейството в хасковската болница, за което имаше съмнения за болестта, и на мъжа, който пристигна на Летище Варна със симптоми на грип, са отрицателни. Мерките за неразпространение на вируса у нас обаче остават засилени, обясни пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите му МЗ взима брилянтни мерки за предпазване от заразата.

„Коронавирусът е много податлив на дезинфектанти. Умира много бързо от спирт“, заяви Кантарджиев. И поясни, че младите не боледуват тежко, но пък разпространяват вируса. По-възрастните хора пък боледуват тежко. За да се установи болестта трябва да се вземе материал, който да се съхранява на температура от 4 градуса.

„Нещата динамично се променят, получават се нови знания за този вирус, за неговия начин на предаване, инкубационен период и ние за това всеки ден ги качваме на сайта на МЗ с промените“, уточни проф. Кантарджиев. От контакт 90% от хората се разболяват от коронавруса, обясни той. При контакт с вируса до третия ден човек може да не е болен, но да го разпространява.

Относно грипната обстановка в страната проф. Кантарджиев обясни, че случаите на заболелите са се увеличили. По негови думи пикът е тази седмица. Досега са боледували децата от 5 до 14-годишна възраст. Последната седмица са боледували до 5-годишни. Грипната инфекция се е изместила в ранна детска възраст.

Полицията да оказва пълно съдействие на здравните власти за наблюдението на китайците у нас във връзка с коронавируса. Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов, стана ясно от днешното правителствено заседание. „Наредил съм на МВР да оказват максимум съдействие“, обърна се той към здравния министър Кирил Ананиев.

Ананиев отчете текущата ситуация свързана с мерките за ограничение на вируса. 1743 – ма души са пристигнали от Китай у нас вчера 4 февруари. Петима от тях са китайци. Те нямат температура, но въпреки това са под домашно наблюдение, отчете здравният министър.

Колкото до мерките за безопасност свързани с китайците у нас, Ананиев обясни, че има две сдружения – на студенти и бизнесмени, които оказват съдействие. След като азиатците минат през термокамерите на летището, въпросните сдружения организират посрещането на азиатците и с техен транспорт ги завеждат до мястото, където живеят. По този начин китайците не се возят в градския транспорт. „Това облекчава дейността на нашите власти“, каза Ананиев.

СПОДЕЛИ