Във Варна изолираха пътник от Китай

Тестовете на двамата български студенти, пристигнали от Ухан, са отрицателни за новия коронавирус

311
Китай

Пътник от Китай, хванат на летището във Варна с температура от 37,1, е бил изолиран в университетската болница „Св. Марина“. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев, който инспектира работата на термокамерата на Терминал 2 на Летище София. По думите му всички пътници, които имат температура над 37 градуса, пристигнали на българските летища, ще се отклоняват и ще преминават през медицински прегледи.

„Общо шестима са гражданите, които кацнаха от Китай вчера, но само един от тях имаше ниска температура от 37,1, това обаче ни даде основание да го изолираме под наблюдение“, уточни Ананиев.

„43-годишният пациент е с повишена температура и зачервено гърло, в задоволително общо състояние, с ангина. Назначени са му изследвания, които да установят дали е носител на новия коронавирус“, съобщиха от „Св. Марина“. Там са прегледани още петима души, пристигнали от Китай. Те обаче са освободени, тъй като са клинично здрави.

Китай

„На Терминал 1 камерата е монтирана и още днес ще заработи, но там се прилага безконтактно измерване на температурата с т.нар. „пистолети“. На летището във Варна се очаква също термокамерата да заработи днес, а до петък ще получат такава и на летището в Бургас, където към момента температурата на пристигащите пасажери се мери с „пистолет““, добави здравният министър. По думите му най-критичните полети са от Истанбул, Москва и Доха.

„Тестовете на двмата български студети, пристигнали късно снощи от Ухан, са отрицателни за новия коронавирус“, обяви пък полк. доц. Георги Попов, началник на Катедрата по инфекциозни болести на ВМА. Транспортът на момичето и момчето е преминал без произшествия, не са приети в добро здравословно състояние. „От физикалния преглед не се установиха отклонения от нормата, а в средата на инкубационния период тестовете ще бъдат повторени. Пациентите са настанени в стаи с контролиран достъп и ще останат за наблюдение за 14 дни“, добави доц. Попов.

Към днешна дата заразените са вече над 15 000, а жертвите на китайската пневмония станаха 359. В новата болница с 1000 легла, построена в Ухан за по-малко от 10 дни, вече се премат пациенти в тежко състояние. У нас, по думите на държавния главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев има общо 236 изолирани места в лечебните заведения, където биха могли да се настанят пациенти с коронавирус.

 

СПОДЕЛИ