Е-търгът за лекарства най-после факт, спести 57 млн. лева

Очаква се през февруари да бъдат проведени още пет и за други медикаменти за болниците

370
лекарства

Първият електронен търг за покупка на лекарства за болниците най-после е факт, приключи успешно и спести за онкологични и онкохематологични медикаменти 57 млн. лв. от бюджета на НЗОК. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти в парламента. „По първоначалните спецификации, стойността на лекарствата щеше да достигне на базата на този търг около 1, 280 млрд. След провеждането на търга бяха намалени тези средства с 57 млн. лева. А това е икономия за бюджета на НЗОК. Това правителство създаде и проведе електронен търг, една мечта на доста други правителства“, похвали се Ананиев. Той допълни, че в търга са се включили различни болници – държавни, общински и със смесено участие.

Министърът изрази надежда, че скоро ще могат да се включват и частните болници, и припомни за законодателната инициатива, която самият той лансира след скандала с лекарствата, заплащани от НЗОК на различни цени в частните и държавните болници. „Желанието е с бъдеща законова промяна да се даде възможност тези цени да бъдат използвани и от частни лечебни заведения“, допълни министърът.

Той информира още, че през февруари ще бъдат направени още пет електронни търга и за останалите лекарства за болниците.

„До настоящия момент в МЗ не е постъпвала информация за цените, на които частните лечебни заведения закупуват от търговците на едро лекарствени продукти и цените, на които те ги отчитат към НЗОК“, заявава Кирил Ананиев в писмен отговор на въпрос на депутата от БСП д-р Валентина Найденова относно мерките които МЗ предприема за предотвратяването на недобри търговски и корупционни практики в лечебните заведения. По думите му задължение на НЗОК, в ролята на платежна институция, е да алармира компетентните органи в случай на подозрения за нелоялни практики и злоупотреби, но въпреки това той е разпоредил проверка, резуртатите от която ще бъдат оповестени, веднага щом станат готови.

СПОДЕЛИ