Всеки втори лекуван хипертоник у нас е с лош контрол на кръвното

Освен инфаркт и инсулт, високото артериално налягане води до диабет, бъбречни заболявания и деменции, алармират лекари

501
хипертоник

Всеки втори хипертоник у нас не постига добър контрол на заболяването си, въпреки че се лекува и пие хапчета. Това сочат резултатите от глобално проучване, осъществено от Международното дружество по хипертония през 2019 г., в което страната ни се включва за първи път.

Данните бяха съобщени от проф. Арман Постаджиян, началник на отделение по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна“ и председател на Българската лига по хипертония, по време на научния конгрес „Артериале 2020“, който се провежда в столицата.

Проучването „May measurement month” е обхванало 21 области в страната, с участието на 160 медицински специалисти, в 150 пункта. Изследвани са били 3678 души на средна възраст 58,8 години. Над 70% от участниците в скрининга са се оказали с хипертония. „Освен това 11,5% е процентът на българите с диабет срещу 8,5% средно за света, 13,8% от са преживели миокарден инфаркт срещу 4,6% средно за света, два пъти повече са нашенците с прекаран инсулт – 6,4% срещу 3,2% средно за света“, алармира проф. Постаджиян. По думите му наднорменото тегло, тютюнопушенето и консумацията на алкохол поне веднъж седмично са фактори, които извеждат все повече хора у нас във висок риск от тежък съдов инцидент, което означава, че трябва да има целенасочени усилия за овладяването им, е изводът на специалистите. „Не по-малко притеснителен обаче е фактът, че комбинираната антихипертензивна терапия с фиксирани лекарствени комбинации все още се пренебрегва“, посои още проф. Арман Постаджиян.

Симпозиумът „Артериале 2020“ е първата проява, включена в официалната програма на Европейското дружество по хипертония за тази година. Мотото на проявата е „Кръгът от таргетна органна увреда до клинично изявено събитие“. Акцент в програмата е участието на нефролози, невролози, енодкринолози и съдови специалисти, които ще представят проблема за контрола на артериалната хипертония в контекста на превенцията на бъбречните, мозъчните и съдовите увреждания, захарния диабет и възможността за невременната им и пълноценна профилактика.

„Артериална хипертония  се среща два пъти по-често при хора със захарен диабет в сравнение с хора с нормални нива на кръвната захар. Наблюдава се при около 30% от пациентите със захарен диабет тип 1, и при 50 до 80% от пациентите със захарен диабет тип 2, при които се съчетава и с други кардио-метаболитни рискови фактори. От друга страна, захарен диабет се наблюдава 2.5 пъти по-често сред лица с хипертония в сравнение с хората с нормално артериално  налягане“, предупреди проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по Диабетология в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев”.

„Хроничните бъбречни заболявания са едни от най-разпространените медицински състояния на зрялата и напредналата възраст, особено в развитите страни, където застаряването на населението им отрежда едно от първите места сред причините за смъртност. За България статистиката сочи, че 12,89% от населението страда от едно или друго хронично бъбречно заболяване. Болестността у нас е почти двойно по-висока от повечето западноевропейски страни, където тя е в диапазона 6–8%“, посочи пък проф. Борис Богов, началник на Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Александровска“ . По думите му 38% от случаите на хронични бъбречни заболявания възникват на фона на захарен диабет, а други 28% – на фона на артериална хипертония. С други думи, 2/3 от болестността от хронични бъбречни заболявания у нас се дължат само на две заболявания – диабет и хипертония. От своя страна, ХБЗ е свързано с нарастване на сърдечно-съдовия риск, като повечето пациенти с ХБЗ в крайна сметка умират поради сърдечно-съдови причини. Сърдечно-съдовият риск нараства успоредно с понижението на гломерулната филтрация под 60 mL/min.

„Високото кръвно налягане е сред водещите причини за прогресивно увреждане на бъбречната функция. Хроничната бъбречна недостатъчност, независимо от произхода й, налага стриктен контрол над артериалното налягане, за да бъде отложено във времето пристъпването към заместителна терапия като хемодиализа или трансплантация“, обясни още проф. Богов.

Според проф. Лъчезар Трайков, ръководител на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Александровска“ добрият контрол на кръвното налягане снижава и риска от поява на болест на Алцхаймер с 44%, а високото кръвно е рисков фактор за деменции.

СПОДЕЛИ