Всеки десети млад лекар иска да е хирург

51 % от абсолвентите от Випуск 2019 на МУ-София ще останат на работа в България

1836
хирург

Всеки десети млад лекар иска да е хирург, сочи традиционната анкета сред българските абсолвенти на Медицинския факултет на МУ-София. На второ място се нарежда анестезиологията, която е предпочитана специалност за 7,5 % от Випуск 2019 на най-старото висше медицинско училище у нас, третата позиция пък е за кардиологията – 6,4 % заявават, че ще лекуват сърцата ни.

Повишен е интересът към дерматология, вътрешни болести, неврология, педиатрия, показват още данните от анкетата. Любопитен резултат в проучването е, че този випуск ще излъчи лекари по съдебна медицина и нефрология – специалности, които в предишния випуск не бяха посочени от нито един запитан. В същото време обаче продължава да спада интересът към специалности като онкология и ендокринология.

Близо 85% от завършващите млади специалисти виждат себе си като лекари с клинична практика, 8% избират кариера в доболничната помощ, а 6% ще предпочетат научната работа. Съвсем незначителен е процентът на тези, които биха избрали да работят като администратори или държавни служители в здравната система.

Випуск 2019 на МУ-София ще получи дипломите си на официална церемония на 23 януари, като хипократовата клетва ще произнесат 237 новозавършили български лекари. И според данните от анкетата, 51 % от тях ще останат да работят у нас. Това е с 5 на сто повече от завършилите през миналата година. Като основни мотиви за оставането си те посочват семейството и приятелите си, както и каузата да участват в реформирането на здравната система. А най-големите проблеми, с които очакват да се сблъскат, са ниското заплащане и лошата организация в здравеопазването.

СПОДЕЛИ