Болници с такса за ползване на операционно легло

МЗ търси нови хора за Медицинската ДАНС, обяви Кирил Ананиев

377
болници

„В отделните болници подхождат по различен начин по отношение на плащане на дейностите извън задължителното здравно осигуряване и проявяват голяма фантазия. Дори аз съм се учудвал на кешови плащания като това на гражданин за ползване на операционно легло. Как може да стане операцията без операционно легло и как е възможно това да е допълнителен разход за пациента?“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти.

Както Скенер.нюз вече писа директорите на болници са изключително креативни по отношение на кешовите плащания и въвеждането на такси за всевъзможни услуги.

„Поел съм ангажимент да засиля контрола, да се подобри протокола за контролните функции и да се повишат изискванията към Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН)“, увери Ананиев, чиято работа не е да се диви на доплащанията в лечебните заведения, а да ги ограничи. По думите му в проекта за изменение на Закона за лечебните заведения са предвидени мерки, с които да се регламентира кои дейности могат да бъдат заплащани от пациентите и това ще намери отражение и в Наредбата за достъпа. „Работим много плътно с прокуратурата по отношение на всички недопустими практики. Това сме органите, които трябва да се обединим и да не допускаме нерегламентирани плащания на дейности от българските граждани“, каза още министърът.

По повод твърденията на председателя на Асоциацията на доброволните здравни застрахователи д-р Мими Виткова, че работата на контролиращите институции – НЗОК и Медицинската ДАНС е неефективна и белязана от субективизъм в много отношения, министър Ананиев заяви, че трябва да се повиши капацитета на ИАМН. „В нея трябва да влязат нови хора, които със своя опит, знания и съвест да проверяват нещата по-реалистично, по-честно и по-истински“, уточни той.

Д-р Виткова заяви на пресконференция, че ИАМН е отказала да извърши проверка по сигнал на Асоциацията на доброволните здравни застрахователи докато пациентът не даде писмено съгласие да се използват личните му данни. В друг случай от „Медицински  надзор“ са изискали застрахователен договор, справки за сумите, изплатени на застрахованото лице и договор с лечебното заведение, без това да е необходимо. Здравната каса пък е отговорила, че може да извърши проверка единствено за средства, които е заплатила за лечение. Ситуацията не се е променила и след като доброволните застрахователи са приели да заплащат на лечебните заведения за болнична помощ процент върху цената на клиничните пътеки.

СПОДЕЛИ