За първи път у нас присадиха бял дроб

Трансплантацията направиха проф. Любомир Спасов и немски екип в болница „Лозенец“

бял дроб
Проф. Любомир Спасов, директор на УБ "Лозенец"

За първи път у нас миналата нощ беше присаден бял дроб, научи Скенер. нюз. Трансплантацията направи проф. Любомир Спасов в болница „Лозенец“, като му помагаше екип от немски специалисти, начело с д-р Игор Тодораке от Хановер.

Припомняме, досега у нас такива трансплантации не се извършваха, а европейските клиники не приемаха български пациенти през последните две години, което изложи на риск десетки болни, а петима загубиха битката и не успяха да дочакат нов бял дроб. В началото на тази година предстои наши екипи да преминат същинската част от обученията в болницата във Виена, но самият проф. Спасов още от началото на тази година притежава сертификат, че може да присажда бял дроб. Шефът на УБ „Лозенец“ премина курсове във Виена и Хановер, дори участва в няколко трансплантации в чуждите клиники.

Реципиентът, чието име засега се пази в тайна, е добре и в момента се намира в реанимация. По информация на Скенер.нюз става дума за 70-годишен мъж. По-късно от МЗ потвърдиха, като уточниха, че пациентът бил с крайна степен на белодробна недостатъчност поради белодробна фиброза.

Следващите 10 дни ще бъдат ключови за крайния успех. Медиците обясняват, че това е така, тъй като самото присаждане на бял дроб технически не е толкова трудно, но грижите за трансплантирания в първите дни след операцията са решаващи и изискват много добре подготвен екип.

Подробности за белодробната трансплантация се очаква да бъдат дадени от ръководството на УБ „Лозенец“.

Донорът е 40-годишна жена от Варна, изпаднала в мозъчна смърт. Черният й дроб вече беше присаден успешно във ВМА, бъбреците предстои да бъдат присадени на двама пациенти в „Лозенец“, а сърцето  още снощи замина за Хърватия, тъй като у нас не е имало съвместим пациент, който да го получи.

СПОДЕЛИ