Половин милион българи с ХОББ

Под 25% от пациентите са с поставена диагноза, 23 % са с грешна диагноза, а 55 % изобщо не знаят, че са болни, поне половината от диагностицираните пък не се лекуват правилно, алармира проф. Коста Костов

1631
Проф. Коста Костов
Проф. Коста Костов

Над половин милион българи страдат от Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Над 55% обаче изобщо не знаят, че са болни, защото не са изследвани, 23% са с грешна диагноза, а поне 50 % от диагностицираните не се лекуват правилно. За тревожната тенденция алармира проф. Коста Костов, консултант по белодробни болести в столичната УМБАЛ „Св. Анна“. По думите му проблем е и това, че болестта не се търси сред младите хора, а част от пациентите са под 40-годишна възраст.

„Генетично предразположение, чести инфекции, нисък социален статус, застаряване на населението,замърсена околна среда – основно въздух, наситен с фини прахови частици и тютюнопушене – това са главните рискови фактори“, обясни пулмологът. Той добави, че като цяло у нас ХОББ е подценен здравен и социален проблем, докато в света вече се обръща много сериозно внимание на състоянието пре-ХОББ“. „Това е особена група хора, като при тях не се наблюдава обструкция (запушване) на дихателните пътища, белодробната функция е все още съхранена, макар и на долната граница на нормата, но поради наличието на един или няколко рискови фактора тя спада бързо и вероятността от развитие на ХОББ в следващите 5 години е много голям“, уточни проф. Костов. И предупреди, че приблизително 1% от пациентите с ХОББ заболяват от белодробен рак.

Да бъде актуализиран колкото е възможно по-скоро консенсусът на специалистите по белодробни болести за ХОББ, тъй като сега той е във вида, в който е бил приет през 2012 г., а това е твърде дълъг период от време, призова още проф. Коста Костов.

„Затова е много важна превенцията и работим в тази посока“, заяви зам-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Вероятно от следващата година НЗОК ще заплаща кислородолечението в домашни условия на пациентите с ХОББ. Сега тази терапия поема от болните, което я прави недостъпна. „В момента се правят изчисленията колко ще плаща касата за около 2000 пациенти, които имат нужда от кислородотерапията. Това е моя битка от години, подчерта д-р Пенков.

„Темата за осигуряването на кислородните концентратори за пациенти, нуждаещи се от такова лечение продължава да бъде актуален и въпреки, че забавянето у нас е с години, не трябва да спираме да търсим пътища за решаването му“, добави проф. Костов.

 

СПОДЕЛИ