Фирмата, нашумяла около катастрофата край Своге, иска да строи детската болница

МЗ има 40 работни дни да избере от общо трима кандидати изпълнител на обществената поръчка за близо 100 млн. лева

270
болница

Три оферти са постъпили в Министерството на здравеопазването за строителството на детската болница. Една от фирмите е Трейс Груп (като дружество със „Смарт Билд Дигитал“ ЕООД, „Монолит“ АД и „Инжпроект“ ООД). Припомняме, консорциум начело с „Трейс груп холд“ отговаряше за рехабилитацията на отсечката от Искърското дефиле край Своге, която отне живота на 17 души при катастрофа с автобус. Само от този проект приходите на фирмата са 22.9 млн. лв. без ДДС.

От началото на годината досега Трейс Груп има над 100 спечелени обществени поръчки като тези за магистралите „Хемус“ и „Тракия“, ремонта на бул. „Цариградско шосе“, на обходните пътища на Враца и Монтана и куп други.

Другият кандидат е обичайният заподозрян – „Главболгарстрой“ АД, като в случая се явява като дружество с ГБС-Пловдив“ АД и „Главболгарстрой Интернешънал“ АД. През последните години това е фирмата, абонирана за всички обществени поръчки, в немалко от които участва и със Столична община. Само през тази година е спечелила търговете за изграждането на „Булгартрансгаз“ на обща стойност 63 880 394.00 лева. Компанията е дежурна и когато става въпрос за изграждане на автомагистрала „Струма“, Южната дъга на Околовръстното шосе на София и т.н. Както и за всякакви общински проекти в цялата страна.

Третата постъпила в МЗ оферта за изграждане на Национална многопрофилна детска болница е от „Климатроник“ ЕООД (в дружество с Иновасионес Техникас Ен Симентасион СА ДЕ СВ и Проес Консулторес СА). На фона на другите двама участници в търга фирмата е със скромна история. Дейността й е свързана с изграждане на климатични системи и саниране. Десетината обществени поръчки, които печели, са свързани именно с програма „Енергийна ефективност“ .

Комисията към МЗ има срок до 40 работни дни, за да избере изпълнител на обществената поръчка. Максималният финансов ресурс на възложителя за изпълнението на строежа е 95 442 000 лева, с ДДС. Новата детска болница ще бъде в двора на УМБАЛ „Александровска“ и трябва да е готова до 2 години.

СПОДЕЛИ