Д-р Виткова: Здравеопазването ни е аритметичен сбор от търговски субекти

Незнанието как функционира системата от страна на хората, които я управляват, доведе до поредната криза в системата, коментира д-р Нигяр Джафер

207
Д-р Виткова
Д-р Мими Виткова

Нашата здравна система е единствена в света, която е прост аритметичен сбор от търговски субекти, заяви д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш здравен министър. Тя нарече двете правителствени постановления за увеличаване на средствата са смущаващи. „За да се направи това постановление на Министерския съвет, би трябвало да са извадени едни бюджетни пари – 50 млн. лева. След 1 месец тихо, незабелязано от 50 млн. лева те стават 6 млн. лева. Но въпросът е как цялото правителство реши, че може да извади тези пари и да ги даде на търговски дружества?“, коментира Виткова пред БНР.

По думите й в момента у нас тече процес на тотална подмяна на общественото здравеопазване с частно. „Но здравеопазването не е сергия, а е дълбоко социална система“, подчерта бившият министър. Според нея, през клиничните пътеки няма да се реши проблемът, затова и протестите се разрастват. „Има цели профили в медицината, в които не е влязъл нито лев от увеличението на клиничните пътеки“, обясни д-р Виткова.

„Това, което днес искат протестиращите, са напълно постижими и справедливи неща, но незнанието как функционира системата от страна на хората, които упражняват властта и които са в изпълнителната власт, и раболепието, заради които никой не посмя да каже на премиера, че предложението да се дадат така пари няма да доведе до увеличение на заплатите на тези хора, доведе до поредната криза в системата“, смята д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание и член на парламентарната здравна комисия. По думите й липсата на доверие към институциите е огромен проблем и това провокира недоволството както на лекарите и сестрите, така и на пациентите.

СПОДЕЛИ