Здравният министър не даде оставка

Обещаните 86 млн. лева ще влязат в болниците до края на годината, а директорите трябва да си организират така дейността, че да може да получат тези приходи, обясни Кирил Ананиев

409
оставка

Няма основание да подавам оставка, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на извънреден брифинг в МС след среща при премиера Бойко Борисов. „Оставка се дава, когато човек е сбъркал нещо. Аз такова нещо не съм допуснал“, добави Ананиев. Но призна, че не му е приятно да се обяснява.

„Слизаме при вас след среща с министър-председателя и финансовия министър. Срещата бе поискана лично от премиера и той в спешен порядък се върна от Варна, за да изслуша всичките заинтересовани страни, които са свързани с така нареченото разследване в последните няколко дена за 50-те млн. лв., които правителството отпусна през април. Аз вече няколко пъти имах възможността да разясня какъв е точно случаят“, каза здравният министър.

Той отново припомни, че обещанието за увеличение на заплатите на медицинските сестри е реализирано с увеличението на цените на клиничните пътеки през бюджета на НЗОК.

Думите му бяха потвърдени и от управителя на касата д-р Дечо Дечев, и от члена на Надзорния съвет проф. Григор Димитров. „Понеже темата на последните дни е само за тези 50 млн. лв., мога да потвърдя, че 50 млн. лв. са влезли допълнително в системата на здравеопазването под формата, считано от 1 юли“, обясни д-р Дечев. „Да, имаше решение на Надзорния съвет, за увеличението на 121 клинични пътеки. Заедно с това се увеличиха цените за раждания, за ПЕТ-скенер и т.н. Когато направихме това увеличение – особено бяхме загрижени за съдбата на общинските болници. Автоматично обаче с 50 млн. лв. не могат да бъдат оправени заплатите на всички. Но се опитахме да го направим и най-вече да премахнем някои дефекти на системата“, посочи и проф. Димитров.

„Тези 86 млн. лв. ще влязат до края на годината в болничните бюджети, след това по методиката на министерството ще бъдат разпределени от болничните директори, които трябва да си организират така дейността, че да може да получат тези приходи“, каза още министър Ананиев.

СПОДЕЛИ