Медицински сестри „окупират“ парламента

Към националния им протест за по-високи заплати ще се присъединят артисти и полицаи

818
сестри

За истинска окупация на парламента са се подготвили медицински сестри от цялата страна. Утре, точно в 15.00 часа те ще се съберат на национален протест пред Народното събрание.

„Протестът ще е, за промяна в законодателството, за достойно заплащане на труда ни, както и за алармиране на обществеността за безобразията,  който се извършват в болниците, в следствие на сега действащата здравеопазна система в България!“, съобщиха организаторите.

Припомняме, специалистите по здравни грижи настояват за стартово възнаграждение за всички от две минимални заплати или в момента това прави 1120 лева. Властта обаче им обеща 950 лева, но и тези пари все още не са стигнали до голяма част от работещите в системата.

Междувременно лидерката на протестното движение Мая Илиева беше уволнена от „Токуда“, а от легитимната съсловна организация БАПЗГ се чудят как да се завъртят, така че хем да подкрепят исканията на колегите си, хем да не са „виновни“ за бунтовете. От БЛС също признаха, че сестрите получават ниски възнаграждения за труда си, но бяха категорични, че със стачка нищо няма да се постигне и че еднакви заплати за всички „ни връщат назад“.

В подкрепа на утрешния протест ще присъстват пациентски организации, част от гилдията на магистър-фармацевтите и лекарите-специализанти, Съюза на артистите в България, Синдикалната Федерация на служителите в МВР/СФСМВР/ и други синдикати и организации от страната, съобщиха още организаторите.

СПОДЕЛИ