Началникът на ВМА: Истинският лекар не се щади

Заслужавате уважение заради клетвата към родината, но трябва да се трудите упорито, за да се гордеем с вас, обърна се ген. Венцислав Мутайфчийски към бъдещите си колеги под пагон

2450
лекар

Истинският лекар, който има амбицията да бъде полезен за пациентите си и да е мерило за колегите си, не си щади времето. Такъв първи урок преподаде на третия випуск от специалност „Военен лекар” началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

„Даваме ви възможности, а вие трябва да се окажете достойни за предизвикателствата, които следват”, категоричен бе началникът на ВМА. Паралелно обучение в две специалности – без аналог у нас, осигурена специализация и избор от над 40 акредитирани специалности, безплатни курсове след завършването, шанс за бързо академично израстване – това са само част от преимуществата, които чертаят предвидимо бъдеще и отварят широк хоризонт пред бъдещите военни лекари.

лекар
Вие сте нещо уникално и ще бъдете готвени да бъдете нещо уникално, обърна се ген. Венцислав Мутафчийски към първокурсниците от третия випуск военни лекари

„Нищо обаче няма да получите даром”, предупреди ги генерал Мутафчийски. „Човек трябва да бъде зареден с амбиция. Да знае, че държи в свои ръце 90% от бъдещия си успех. Че трябва да работи от първия миг и да знае какво преследва. Ако иска да бъде фактор, трябва да положи огромни усилия. Но те ще се отблагодарят – няма да останат незабелязани”, подчерта началникът на ВМА, споделяйки с курсантите и своя личен опит – превел го през 2 години работа в поделение, редица спечелени конкурси, мисии в Афганистан, Ирак и Македония, предизвикателствата да оглави клиника само на 36 години, както и днес да е главен лекар на Българската армия.

„Нямам комплекси относно кариерата си. По пътя си срещнах много колеги, дошли във ВМА директно от студентската скамейка, които не постигнаха нищо. Те нямаха стимул да се развиват. Добрият състезателен кон се изгражда само в конкуренция, когато иска да се докаже като по-добър”, откровен бе началникът на ВМА с курсантите. „Когато едно време отивах по разпределение във военната болница в Бургас, казах на колегите: „Аз ще се върна, на бял кон, през централния вход! И спечелих конкурс и им станах началник”, разказа още той на бъдещите военни лекари.

„Трябва да имате самочувствие! Знаете ли защо? Колко млади хора във времето, в което живеем, ще дадат клетва да служат на Родината си? Колко млади хора имат този кураж, този морал? Това е достойно за уважение! Вие струвате повече от тях. Положете максимални усилия, за да ни накарате да бъдем горди!”, призова ги в края на близо едночасовата среща генерал Мутафчийски. „Тъй вярно!”, отвърна му в хор залата с бъдещи лекари под пагон.

СПОДЕЛИ