Разработват ваксина срещу рак на кожата

Серумът е подходящ дори при метастази, предстоят обаче още проучвания

289
ваксина

Ваксина срещу рак на кожата са на път да открият екип от четири медицински колектива. Те работят едновременно по разработването на серума, а ръководител на проучването е проф. Ронит Сачи – Пайнеро, който оглавява Факултета по физиология и фармакология и на Лабораторията за изследване на рак посредством наномедицина в Телавивския университет. Участват и експерти от Израелската академия на науките, Лисабонския университет и институт в Италия, съобщи БНР.

Установено е, че при мишки и при лекуване на вече оперирани части от кожата на човек, ваксината дава изключително добри резултати. Подходяща е дори при наличие на метастази. Учените обаче подчертават, че последният етап от изпробването върху хора още не е приключил.

Д-р Сюлейман Булус, директор на онкологично отделение в Ерусалимската болница „Шаарей Цедек“ обяснява, че през последните 5 години в световен мащаб се забелязва голям скок в изследването и внедряването на имунотерапията при лечението на рака. „Всяко лечение трябва да бъде конкретно, за дадения човек, а не въобще, както пише в учебниците. На отделените хора действат различни фактори. Важното е да се мобилизира организмът в борбата със заболяването“, казва д-р Булус. По думите му съвременното лечение на онкологични заболявания все повече се отказва от използване на химиотерапия. „Считаме, че медицината трябва са стане персонална – за с конкретния човек. Затова имаме  имунотерапията, която е даване на инструментариум на организма сам да се пребори с конкретния вид рак. Също така има биологично лечение. То предполага да се види конкретният вид рак на конкретния човек. Тогава изследваме какъв е пътят, по който се подхранва туморът, за да расте. В момента, когато го открием, предписваме конкретно лекарство, което да влияе на конкретния случай“, обяснява медикът.

В момента биологичната имунотерапия се препоръчва за ракови заболявания: на гърдата, на белите дробове, на бъбреците, на пикочните пътища, на дебелото черво, но най-бързо дава резултати при рак на кожата. Затова точно за този рак вече е почти готова ваксината. „Изследванията ни са за голям кръг от ракови заболявания, но това, което ние като лекари се мъчим са постигнем, е да разберем как точно действат механизмите за създаване и за унищожаване на тумори и натрупаните знания да ги приложим при всеки конкретен болен“, допълва още д-р Булус.

Според изследователите, потърпевши от новата ваксина ще се окажат козметичните фирми, които произвеждат стотици тонове слънцезащитни млека и кремове, които всъщност съвсем не са безвредни.

СПОДЕЛИ