Проф. Начев: Трябват ни реална цена, качество и жесток контрол

Демонополизацията на НЗОК да се се направи постепенно, като частните фондове първо поемат доболничната помощ, предлага директорът на „Св. Екатерина“

264
Проф. Генчо Начев
Проф. Генчо Начев

Реална цена, качество и жесток контрол са нужни на системата, за да можем да разчитаме на повече финансиране и да усетим ефекта от него. Това заяви директорът на УМБАЛ „Св. Екатерита“ проф. Генчо Начев в интервю за в. „24 часа“. По думите му без такава промяна, всеки допълнителен лев за здраве ще продължи да потъва. Според кардиохирурга, остойностяването на клиничните пътеки и труда на лекарите и сестрите може да се направи за около 6 месеца, но проблемът е, че при сегашната изкривена статистика, е трудно да се планира колко точно пари ще струва това. „След остойностяването трябва да се въведат и критерии за качество и когато извършената дейност не ги покрива, то тя не бива да се заплаща, а дори трябва да има и солени санкции“, посочи проф. Начев. Той призна, че въпреки увеличението на парите в сектора с 1 млрд. лева за 5 години, средствата все така не стигат. „Защото с химикал се изкарват много повече пари, отколкото със скалпел и слушалка“, уточни директорът на „Св. Екатерина“.

„Демонополизацията на НЗОК има и положителни, и отрицателни страни. Положителните са, че се създава конкуренция и че на фона на тази конкуренция частните здравни застрахователни фондове се очаква да оказват по-сериозен контрол върху изпълнителите на медицинска дейност. Негативът е, че парите, които ще бъдат за здравеопазване, ще са по-малко, защото освен администрацията на касата ще трябва да се издържа и администрацията на тези фондове, без значение дали са 3, 4 или 5, защото трябва да имат готовност за разкриване на офиси в цялата страна. Второто неблагоприятно нещо при тази демонополизация, особено ако се направи изведнъж и рязко, е, че може да доведе до фалит на някои фондове и въобще на цялата здравноосигурителна или здравнозастрахователна система независимо от създаването на гаранционен фонд, както се предвижда. Този сценарий вече беше разигран през 90-те години на миналия век в Чехия и Унгария. Там касите фалираха. Затова е много по-добре постепенно да се стига до демонополизация на касата, като първо се подберат тези фондове, които наистина отговарят на съответните условия и най-напред поемат първичната доболнична помощ, т.е. общопрактикуващите лекари. След това, като се види колко от тях работят наистина добре и как се развиват, да им прехвърлят и специализираната доболнична помощ. На четвъртата година например, когато се види, че нещата вървят, тогава да се дава и болничната помощ“, обясни проф. Начев.

По думите му проблемът в предложения от здравния министър Кирил Ананиев модел за реформа е, че не се очаква в системата да влязат допълнителни средства, а според статистиката повече от 45 % от разходите в системата се плащат от хората. „И най-важното е, че не се знае за какво отиват над половината от тези пари. Освен това има и много здравнонеосигурени – над 700 000 са, като голяма част от тях не са социално слаби“, посочи директорът на „Св. Екатерина“.

СПОДЕЛИ