Проф. Балтов: Доплащането ще намалее, когато цените на пътеките се вдигнат

Частните клиники се опитват да правят допълнителни здравни пакети, които да компенсират недостатъчното финансиране, държавните болници обаче са против този произвол, подчерта директорът на „Пирогов“

299
Проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов"

Когато се остойности трудът на лекарите и сестрите и цената на клиничните пътеки се вдигне поне с 20 %, тогава и доплащането в болниците ще намалее. Това заяви пред БТВ директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов в коментар за предлаганите законови промени в сектора, чрез които МЗ се опитва да регламентира доплащането.

Според проф. Балтов, поправките в Закона за задължителното здравно осигуряване са стъпка към демонополизирането на НЗОК. „Това е т. нар. втори пакет, който не е задължителен. През него пациентите ще имат възможност да изискват и да получат допълнителни процедури за тяхното лечение – по-добри битови условия, повече грижи и избор на екип и лекар“, обясни той.

По думите му в момента частните клиники се опитват да правят допълнителни здравни пакети, които да компенсират недостатъчното финансиране на клиничните пътеки. „Държавните болници обаче са против подобни мерки и това трябва да бъде документирано и урегулирано. Проблем е, когато влезеш в частна болница и ти поискат 200 лева, докато в „Пирогов“ сумата е 0 лева“, категоричен е проф. Балтов. По думите му не е нормално и да се искат от пациентите по 4000 лева за операция, която се покрива от НЗОК, при това като авансово плащане, не е редно и нощувката в болница да е на цената на луксозен хотел.

По повод казуса с убийството на 7-годишното момиче от с. Сотиря директорът на „Пирогов“ коментира, че спешният екип е направил всичко възможно на място. „Това е жестоко престъпление и не е редно фокусът да се прехвърля върху лекарския екип“, добави той. Проф. Балтов обаче призна, че мястото на близките не е в линейката и че екипът е допуснал грешка като е позволил на бабата на Кристин да се качи в автомобила, а докторът е седнал до шофьора в линейката, тъй като по медицинския стандарт медикът трябва да бъде до пациента в кабината и да направи всичко възможно да запази живота му.

СПОДЕЛИ