Цял месец безплатни тестове за хепатит С в МБАЛ „Света София“

В рисковата група попадат хората над 40 години, тези, на които е преливана кръв преди 1992 г., често подлагащите се на зъболечение или претърпели операция, както и болните на хемодиализа

971
хепатит С

Повече от месец ще протече новата кампания за безплатно изследване за хепатит С, стартираща в столичната МБАЛ „Света София“ по повод Световния ден за борба с хепатита, съобщиха от лечебното заведение. Лабораторията на болничния комплекс ще очаква всички желаещи да се изследват от 29-и юли до края на август, от 8.00 до 13.00 часа. Безплатните тестове ще се провеждат в двата диагностично-консултативни центъра на „Света София“ – ДКЦ „Света София“ на бул. „България“ № 104 и ДКЦ „Света София“-Люлин на бул. “Царица Йоана“ № 65. Предварително записване на часове не е необходимо, като също така няма и ограничения за консумация на храни и напитки преди изследването.

Дори да си мислите, че не сте застрашени, трябва да имате предвид, че хепатит С е коварно заболяване, защото пациентът няма никакви симптоми, докато здравословното му състояние не се влоши драстично. Статистиката е силно притеснителна – около 20% от нелекуваните пациенти с хроничен вирусен хепатит развиват друго животозастрашаващо заболяване – чернодробна цироза или рак на черния дроб. А пациентът разбира за заразата с хепатит С чак тогава.

Тестовете, установяващи заразата с хепатит С, са изключително иновативни. Може да разберете дали сте в безопасност от това коварно заболяване за няколко минутки, необходима е само една капка кръв, а прецизността на изследването е 98%.

Рискът човек да остане недиагностициран е абсолютно неоправдан, тъй като заболяването вече се лекува, а терапията е успешна и безплатна за всички здравноосигурени пациенти. И вие попадате в групата с увеличен риск от инфектиране с хепатит С, ако сте над 40-годишна възраст, вливана ви е кръв или кръвен продукт преди 1992 г., често се подлагате на зъболечение, преминали сте през оперативни процедури, както и ако сте на хемодиализа. Желателно е теста да направят и медицинските специалисти, както и хората с татуировки и пиърсинг. Не можете да бъдете убедени, че не сте застрашени от заразяване с хепатит С и ако посещавате често салони за красота, тъй като работните инструменти там рядко се стерилизират.

„Ако тестът се окаже положителен, не бива да се притеснявате, защото в МБАЛ „Света София“ ще бъдете насочени към специалист за уточняване на състоянието ви, а при необходимост – за назначаване на лечение. Напомняме ви, че хепатит С вече е лечим, но е изключително важно да бъде диагностициран навреме, преди да нанесе тежки щети на цялостното ви здраве“, заявиха от болницата.

СПОДЕЛИ